Bez pasztecików nie może się obejść żadne przyjęcie, u nas są po prostu obowiązkowe. Jadamy je na ciepło, zaraz po upieczeniu albo na zimno z sosem czosnkowym. Są też nieodłącznym dodatkiem do czystego pikantnego barszczyku.
1 godz. 30 min
Składniki:
na ciasto:
500 g mąki
2 jajka
30 g drożdży
1/2 szklanki letniego mleka
1/2 szklanki letniej wody
50 g masła stopionego
łyżeczka cukru
łyżeczka soli
na nadzienie:
300 g kapusty kiszonej
300 g pieczarek
cebula
2 ząbki czosnku
300 g grubych kabanosów
łyżka oleju
sól, pieprz
dodatkowo:
1 jajko
łyżka maku
łyżka sezamu
Paszteciki drożdzowe z kapustą i kabanosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiać do miski. Drożdże i cukier rozmieszać w mleku, wlać do mąki. Dodać sól, wodę, jajka i wyrobić ciasto, pod koniec wyrabiania dodając wystudzone masło. Wyrobione ciasto odstawić do wyrośnięcia. W tym czasie przygotować farsz: na oleju zeszklić cebulę, dodać pokrojone pieczarki i kapustę. Smażyć kilka minut, doprawić solą, pieprzem i czosnkiem. Wystudzić.
Wyrośnięte ciasto cienko rozwałkować i pokroić w paski szerokości około 4 cm. Na każdy nałożyć łyżkę farszu i położyć kawałek kabanosa. Zwijać jak roladki i układać na blaszce. Posmarować rozmąconym jajkiem i posypać makiem i sezamem.
Komentarze