paszteciki drożdzowe z kapustą i kabanosem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Bez pasztecików nie może się obejść żadne przyjęcie, u nas są po prostu obowiązkowe. Jadamy je na ciepło, zaraz po upieczeniu albo na zimno z sosem czosnkowym. Są też nieodłącznym dodatkiem do czystego pikantnego barszczyku.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • na ciasto:

    500 g mąki
    2 jajka
    30 g drożdży
    1/2 szklanki letniego mleka
    1/2 szklanki letniej wody
    50 g masła stopionego
    łyżeczka cukru
    łyżeczka soli
    na nadzienie:
    300 g kapusty kiszonej
    300 g pieczarek
    cebula
    2 ząbki czosnku
    300 g grubych kabanosów
    łyżka oleju
    sól, pieprz
    dodatkowo:
    1 jajko
    łyżka maku
    łyżka sezamu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Paszteciki

Paszteciki drożdzowe z kapustą i kabanosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać do miski. Drożdże i cukier rozmieszać w mleku, wlać do mąki. Dodać sól, wodę, jajka i wyrobić ciasto, pod koniec wyrabiania dodając wystudzone masło. Wyrobione ciasto odstawić do wyrośnięcia. W tym czasie przygotować farsz: na oleju zeszklić cebulę, dodać pokrojone pieczarki i kapustę. Smażyć kilka minut, doprawić solą, pieprzem i czosnkiem. Wystudzić.
    Wyrośnięte ciasto cienko rozwałkować i pokroić w paski szerokości około 4 cm. Na każdy nałożyć łyżkę farszu i położyć kawałek kabanosa. Zwijać jak roladki i układać na blaszce. Posmarować rozmąconym jajkiem i posypać makiem i sezamem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Kabanosy Kapusta

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować