Paszteciki drożdżowe

  • wyświetlono: 415 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Idealne do czerwonego barszczu i jako samodzielne danie.

Luelle
  • 120min

Składniki

Ciasto:

3/4 kg mąki
1 szkl. kwaśnej śmietany
100 g drożdży
5 żółtek
szczypta soli
250 g margaryny
1/4 kostki smalcu

Farsz:
1/2 kg kapusty kiszonej
1 łyżka kminku
4 ziarna ziela angielskiego
liść laurowy
2 ząbki czosnku
odrobina soli - do smaku
2 łyżki margaryny
1 cebula
1/2 kg mięsa mielonego
lubczyk
sól
pieprz

Do posmarowania:
5 białek
kminek do posypania

Sposób przygotowania przepisu:

Paszteciki drożdżowe

  • 1. Ciasto:
    Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy śmietanę wymieszaną z drożdżami, żółtka, sól, margarynę i smalec i szybko zagniatamy. Odstawiamy do lodówki na min. godzinę.
  • 2. Farsz:
    Kapustę gotujemy ok. 30 minut z kminkiem, zielem angielskim, liściem laurowym, czosnkiem i solą. Gdy ostygnie - drobniutko ją kroimy.
    Margarynę roztapiamy na patelni, szklimy na niej drobno pokrojoną cebulę i dodajemy mięso. Smażymy ok. 25 minut. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i lubczykiem. Dodajemy kapustę i wszystko razem smażymy jeszcze 10 minut (na małym ogniu).
    Studzimy.
  • 3. Schłodzone ciasto rozwałkujemy na grubość ok. 4 mm.
    Kroimy w prostokąty o wymiarach 9X12cm.
    Na każdy z nich nakładamy ok 2 lub 3 łyżki farszu (tak by dało się bez problemu zwinąć go w rulon).
    Każdy prostokącik zwijamy w rulon, układamy zakończeniem do dołu i lekko dociskamy krótsze brzegi.
    Każdy uformowany pasztecik nacinamy z wierzchu nożem, smarujemy białkiem rozkłóconym z 2 łyżkami wody i posypujemy kminkiem.
    Pieczemy ok. 30 - 40 minut w 180 stopniach (tak by miały złoty kolor).

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

szkola_babcimama_mnie_nauczyla

Komentarze

Podobne przepisy

Krucho - drożdżowe paszteciki z kapustą i grzybami

Dodane przez: anemon

Krucho - drożdżowe paszteciki z kapustą i...

Paszteciki z kiszonej kapusty i...

Paszteciki

Dodane przez: agatku87

Drożdżowe paszteciki z kapustą i pieczarkami

Paszteciki nie zawsze muszą być...

Paszteciki z mięsem w cieście krucho-drożdżowym.

Dodane przez: zielony liść

Paszteciki z mięsem w cieście krucho-drożdżowym

Paszteciki w cieście, które wykorzystuję...

Zakręcone paszteciki

Dodane przez: beetle

Zakręcone paszteciki drożdżowe

Ładnie wyglądająca na talerzu przekąska...

Paszteciki krucho-drożdżowe

Dodane przez: Babka

Paszteciki krucho-drożdżowe

szybko znikające danie dla małych...

Paszteciki w cieście drożdżowym

Dodane przez: PolskaGotuje

Paszteciki w cieście drożdżowym

Przepis przysłała Anna Smołka.

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE