Paszteciki cioci Jasi

4.5 (149 ocen)

Paszteciki cioci zawsze znikały ze stołu z prędkością światła. Cała rodzina je uwielbia. Teraz i ja spróbowałam je przyrządzić.

Składniki:

  • na ciasto:
    1 kg mąki,
    6 dag drożdży,
    2 margaryny ,
    1,5 szklanki śmietany,
    6 żółtek,
    troszkę soli.
    Na farsz:
    1kg mielonego mięsa
    średnia kapusta
    2-3 cebule
    0,5 kg pieczarek
    Do dekoracji:
    jajko,
    łyżka mleka
    kminek
    słodka papryka
Wystaw ocenę:

4.5 (149 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Paszteciki

Paszteciki cioci jasi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Poszatkować i ugotować kapustę. Pieczarki obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach i podsmażyć z pokrojoną cebulą. Dodać mięso i ugotowaną kapustę. Poddusić kilka minut wszystko razem. Przyprawić do smaku.
  • 2. Drożdże rozrobić ze śmietaną. Mąkę przesiać, dodać margarynę i żółtka oraz drożdże ze śmietaną. Wyrobić ciasto. Nie zostawiać do wyrośnięcia. Podzielić na kilka części i rozwałkować na cienkie prostokąty.
    Na każdy nakładać farsz i formować ruloniki. Następnie nożem kroić małe paszteciki.
  • 3. Każdy pasztecik posmarować rozkłóconym jajkiem z łyżką mleka i posypać kminkiem, albo słodką papryką.
    Piec w piekarniku około 20-25 minut w 200stopniach, lub do zarumienienia.

Porady

Z tej porcji wychodzi bardzo dużo pasztecików. Można zrobić tylko w połowy składników.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować