Pasztecik rybno - pieczarkowy

0 (0 ocen)

Pyszny pasztet na wigilijny stół. Można go upiec w tradycyjnej keksówce lub w mniejszych foremkach.

Składniki:

  • składniki podstawowe:
    50 dag mrożonych filetów z mintaja
    5 dag marchewki
    5 dag pietruszki
    5 dag selera
    5 dag pora

    składnik podstawowy dodatkowy:
    50 dag pieczarek

    składniki robocze:
    3 łyżki masła klarowanego
    1 jajko
    2 łyżki bułki tartej
    sól
    pieprz czarny mielony
    1 łyżeczka estragonu
    ew. tłuszcz i bułka tarta do formy

    do dekoracji:
    plasterki cytryny
    gałązki koperku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Pasztet

Pasztecik rybno - pieczarkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety rozmrażamy i odciskamy nadmiar wody.
    Warzywa obieramy i kroimy w plasterki. Na patelni roztapiamy 1 łyżkę masła klarowanego, wrzucamy warzywa, lekko solimy, mieszamy, podlewamy 4-5 łyżkami wody, przykrywamy i dusimy ok. 10 minut do odparowania wody.
    Pieczarki czyścimy, kroimy w plasterki i smażymy na 2 łyżkach masła klarowanego aż do odparowania płynu.
  • 2. Rybę, warzywa i pieczarki mielimy w maszynce do mięsa. Dodajemy jajko i 2 łyżki bułki tartej. Dokładnie mieszamy, przyprawiamy solą, pieprzem i estragonem. Mieszamy i wykładamy do formy keksowej lub do mniejszych foremek. Jeśli używamy foremek tradycyjnych, należy je wysmarować tłuszczem i wysypać tartą bułką. Foremek silikonowych nie trzeba smarować.
  • 3. Pieczemy w temperaturze 170 stopni z termoobiegiem 35 minut w mniejszych foremkach lub 55 minut w keksówce. Dekorujemy plasterkami cytryny i gałązkami koperku. Podajemy na zimno.

Porady

Zamiast mintaja możemy użyć filetów innej ryby. Z podanej ilości składników wychodzi jedna keksówka 21cmx8cm lub 6 mniejszych foremek pasztetu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Filety rybne Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Wigilia

Podobne przepisy

4.5 (142 ocen)

Opublikowany w Magazynie
zzz

To może cię zainteresować