Pasztecik pod galaretką

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Dziś, trochę inna forma pasztetu-ale równie smaczna. Bez pieczenia, a pasztecik ukrył się pod galaretką. Przystawka bardzo smaczna, z dostępnych składników.

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 filet z piersi kurczaka ugotowany w rosole
    1 marchewka z rosołu
    2 szklanki rosołu
    3 łyżeczki żelatyny
    1 cebula
    2 łyżki masła + 2 łyżki masła
    4 wątróbki z kurczaka
    2 łyżki majonezu
    sól i pieprz do smaku
    Dodatkowo:
    suszone śliwki
    natka pietruszki
    rzeżucha
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Galaretki Przystawki Pasztet

Pasztecik pod galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pasztecik pod galaretką 1. Rosół doprowadzam do zagotowania , dodaję żelatynę, mieszam, odstawiam. Oczyszczoną wątróbkę obsmażam na 2 łyżkach masła, dodaję pokrojoną cebulkę, smażę, studzę. Pokrojonego fileta z rosołu , wątróbkę, marchewkę mielę dwa razy na małym sitku. Do 2 łyżek masła i majonezu dodaję pół szklanki wystudzonego rosołu, zmielone mięso z wątróbką i marchewkę, miksuję mikserem na gładką masę , doprawiam solą i pieprzem. Masę nakładam do salaterek , w których podam przystawkę, wstawiam do lodówki na godzinę. Pasztecik dekoruje śliweczką , zalewam gęstniejącym rosołem z żelatyną, wstawiam do lodówki. Przed podaniem dekoruję listkami natki pietruszki i rzeżuchą.

Porady

Rosół na galaretkę trzeba dobrze doprawić. Pasztecik można podać w jednej salaterce.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować