Dla tych, którzy lubią modyfikować tradycje, na najbliższą Wielkanoc polecam upieczenie tego włoskiego sernika.Do przygotowania Pastiery używa się ugotowanej pszenicy i delikatnej puszystej ricotty, ale równie dobrze sprawdzi się polski twaróg.
0 (0 ocen)
Porady
Pastiera najlepiej smakuje na 2, 3 dzień po upieczeniu, dlatego też tradycyjnie przygotowuje się ją w Wielki Piątek w ten sposób na Wielkanoc jest wyśmienita. Przechowuje się idealnie w lodówce nawet przez 10 dni (przykryta najlepiej bawełnianą ściereczka, nie przeźroczystą folią bo tworzy się wilgoć!). Pastiere wyciągnąć z lodówki min. 1 godzinę przed spożyciem. Inna wersja Pastiery to wersja z ryżem. Postępuje się identycznie jak w przypadku tej tradycyjnej tylko, że do masy serowej zamiast ugotowanej pszenicy daje się ugotowany ryż. Woda z kwiatu pomarańczy (l'acqua fior d'arancio) to nie to samo co olejek pomarańczowy, jeśli jej nie macie to po prostu jej nie dodawajcie (niczym innym jej nie zastapicie).
Komentarze