WŁOSKI SERNIK WIELKANOCNY (PASTIERA)

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 3 godz. 20 min

Dla tych, którzy lubią modyfikować tradycje, na najbliższą Wielkanoc polecam upieczenie tego włoskiego sernika.Do przygotowania Pastiery używa się ugotowanej pszenicy i delikatnej puszystej ricotty, ale równie dobrze sprawdzi się polski twaróg.

  • 3 godz. 20 min

Składniki:

  • na okrągłą formę o średnicy 32 cm

    na kruche ciasto:
    350 mąki
    140g cukru
    140g masła
    2 jajka
    szczypta soli
    szczypta proszku do pieczenia
    skórka z 1 /2 cytryny

    na masę serowo-pszeniczną:
    500 g sera ricotta (lub ewentualnie twarogu "z wiaderka")
    400 g ugotowanej do miękkości pszenicy (ok.150-200g suchej)
    300 g cukru (można dać więcej wg uznania, oryginalny przepis przewiduje 600 g;)
    200 g mleka
    30 g masła
    5 jajek +2 żółtka
    ok.50 g kandyzowanej skórki z pomarańczy
    ok.50 g kandyzowanej skórki z cedru
    40 ml wody z kwiatu pomarańczy (l'acqua fior d'arancio)
    skórka z 1 /2 cytryny

    cukier puder (do decoracji)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Serniki Kruche ciasto Desery

Włoski sernik wielkanocny (pastiera) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0uctp1j 1. Przygotować kruche ciasto.
    Do miski lub na stolnicę przesiać makę z proszkiem do pieczenia, wymieszać ją z cukrem i szczyptą soli. Dodać pokrojone na kawałki masło i posiekać z mąka. Nastepnie dodać jajka i startą bardzo drobno skórkę z cytryny (tylko żółtą część, biała jest gorzka!) i szybko zagniesc ciasto. Owinac w folie i wlożyc do lodówki na min. 1 godzinę.
  • image-1pearcv 2. Przygotować pszenicę.
    Obłuskaną pszenicę dokładnie płuczemy, zalewamy zimna wodą i moczyć przez min. 1 noc (lepiej dłużej). Po tym czasie wypłukać pszenicę, zalać czystą wodą i gotować do miękkości. Musi być bardzo miękka, prawie rozgotowana. Ja gotuję w garnku ciśnieniwym, jest znacznie szybciej.
    Ugotowana do miekkści pszenicę zalać mlekiem, dodać masło i gotować często mieszając prze ok. 30 min aż uzyskania gesty krem. Wystudzić.
  • image-1b21nme 3. Przygotować masę serowo-pszeniczną.
    Mikserem wymieszać ricottę z cukrem, a następnie ciągle mieszając dodawać kolejno jajka i żółtka. Nastepnie dodać wystudzone krem z pszenicy. Na koniec dodać wodę z kwiatu pomarańczy i kandyzowane. Masa serowa będzie dość rzadka! Bez obaw;)
  • image-06ne2mu 4. Okrągłą formę (o średnicy 32 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Rozwałkować 2/3 zimnego ciasta na okrągły placek na grubość ok. 0,5 cm. i wyłożyć nim formę (również brzegi), ponakłuwac widelcem. Wylać masę serowo-pszeniczna. Pozostałe ciasto rozwałkować, wyciąć z niego paski i ulożyć na ciescie tworząc ozdobna kratkę.
  • 5. Piec w nagrzanym do 180°C piekarniku przez min. 1 godzinę . Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i wystudzić w foremce.
    Pastierę podawać posypaną cukrem pudrem.

Porady

Pastiera najlepiej smakuje  na 2, 3 dzień po upieczeniu, dlatego też tradycyjnie przygotowuje się ją w Wielki Piątek w ten sposób na Wielkanoc jest wyśmienita. Przechowuje się idealnie w lodówce nawet przez 10 dni (przykryta najlepiej bawełnianą ściereczka, nie przeźroczystą folią bo tworzy się wilgoć!). Pastiere wyciągnąć z lodówki min. 1 godzinę przed spożyciem. Inna wersja Pastiery to wersja z ryżem. Postępuje się identycznie jak w przypadku tej tradycyjnej tylko, że do masy serowej zamiast ugotowanej pszenicy daje się ugotowany ryż. Woda z kwiatu pomarańczy (l'acqua fior d'arancio) to nie to samo co olejek pomarańczowy, jeśli jej nie macie to po prostu jej nie dodawajcie (niczym innym jej nie zastapicie).

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pszenica Ricotta Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować