PASTERYZOWANE PODGRZYBKI W OLEJU

  • wyświetlono: 160 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Podgrzybki zamknięte w słoiku to świetny sposób, na przechowanie ich dłużej i cieszenie się ich smakiem. Dzisiaj przygotowałam je smażone w oleju, można je użyć do jajecznicy, omletu, sosu itp. Smakują jak świeże zaraz po zebraniu i obróbce, czyli ugotowaniu, tak więc grzybki zachowuj swój smak na dłużej.

Mariola123
  • 10 porcje
  • 120min
  • Łatwy

Składniki

SKŁADNIKI :

3-5 kg grzybów
olej
sól
pieprz

Sposób przygotowania przepisu:

PASTERYZOWANE PODGRZYBKI W OLEJU

  • 1. PRZYGOTOWANIE :

    Grzyby, u mnie podgrzybki, należy dobrze oczyścić lub umyć jak zawierają piasek. Następnie kroimy je na kawałki. Przekładamy do garnka, zalewamy wodą, solimy i gotujemy około 20-30 minut, uważając aby nie wykipiały.
    Grzybki odcedzamy na durszlaku polewając je zimną wodą.
    Na wysoką patelnię, wlewamy 3/4 szklanki oleju, wkładamy już dobrze odcedzone grzyby, doprawiamy solą i pieprzem i smażymy aż płyny całkowicie z nich odparują. Grzyby muszą być dobrze posolone, tak aby tą sól było w nich czuć. Jest to gwarancja że się będą dobrze przechowywać.
    Smażymy całość około 20-30 minut.
    Do umytych i suchych słoiczków nakładamy grzybki do 3/4 ich wysokości. Wierzch słoiczka uzupełniamy olejem, tak aby on zakrył grzybki.
    Słoiczki zakręcamy i pasteryzujemy w wodzie około 15 minut licząc czas od zagotowania się wody.
    Zapasteryzowane słoiczki przechowujemy w chłodnym miejscu.
    Smacznego.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

grzybyPrzetwory

Komentarze

Podobne przepisy

image-1fexn94

Dodane przez: izabela s

Pasteryzowane cytryny z pomaranczą w aromantycznym...

Kolejny wypróbowany przepis który...

Ogórki konserwowe bez pasteryzowania

Dodane przez: Skotka

Ogórki konserwowe bez pasteryzowania

Ogórki konserwowe własnoręcznie...

Podgrzybki z cebulką w marynacie z przecierem pomidorowym

Dodane przez: Jola1977-1977

Podgrzybki z cebulką w marynacie z przecierem...

Grzyby w takiej marynacie można...

image-12f68jp

Dodane przez: malesia3

Podgrzybki w occie

Przepis dostałam od mojej Mamy...

suszone pomidory w oleju

Dodane przez: olinek_82

Suszone pomidory w oleju

Aromatyczne, mięciutkie, przepyszne...

.

Dodane przez: Anitka0804

Ogórki konserwowe bez pasteryzowania

Pyszne chrupiące ogórki bez pasteryzowania,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE