PASTERYZOWANA PAPRYKA Z CZOSNKIEM PO BAŁKAŃSKU

4.46 (203 ocen)

  • 60 min
  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Paprykę konserwową jest bardzo smaczna, dzisiaj przygotowałam ją na sposób bałkański. Paprykę gotujemy w zalewie, przyprawiamy, dodajemy sporo czosnku i pasteryzujemy w zalewie olejowej. Przepis pochodzi z Serbii i krajów bałkańskich. Papryka tak przygotowana jest bardzo smaczna, aromatyczna, idealna na przekąskę kanapeczek itp. Polecam.

  • 60 min
  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • SKŁADNIKI :

    2 - 2/5 kg czerwonej, grubej papryki
    natka pietruszki
    2 główki czosnku
    ZALEWA :

    1 i 1/2 szklanka octu
    3 szklanki oleju
    3/4 szklanki cukru
    1 łyżka soli
    6-7 liści laurowych
    6-7 ziarnek ziela angielskiego
    1 łyżeczka ziarnek pieprzu
Wystaw ocenę:

4.46 (203 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Pasteryzowana papryka z czosnkiem po bałkańsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • papryka 1. PRZYGOTOWANIE :

    Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasenne, kroimy na duże kawałki.
    Do garnka przekładamy wszystkie składniki zalewy, ogrzewamy aż cukier i sól się rozpuszczą. Następnie partiami wkładamy paprykę i gotujemy w zalewie około 10 minut. Po tym czasie kawałki papryki wyjmujemy do miski. Kiedy już cała jest w misce dodajemy odrobinę tymianku, siekaną natkę pietruszki i cały pokrojony czosnek. Paprykę mieszamy.
    Do czystych słoiczków nakładamy paprykę, zalewamy zalewą, lekko uciskamy aby pozbyć się bąbelków powietrza, dokładnie zakręcamy słoiczki i pasteryzujemy około 5 minut licząc czas od zagotowania się wody.
    Słoiki przechowujemy w chłodnym miejscu a po otworzeniu w lodówce.
    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Papryka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie

Podobne przepisy

4.51 (150 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

schab po bałkańsku

To może cię zainteresować