Pastelowy sernik na zimno

  • wyświetlono: 1560 |
  • dodany do książki kucharskiej: 6 |
  • polecenia: 0

Jest kolorowo i pastelowo...a do tego tak lekko i pysznie.Serniczek zrobiłam na powitanie mojego syna,który po trzech tygodniach pobytu w Polsce nareszcie wraca do domu.Do końca nie wiem,czy można ten deser nazwać sernikiem,gdyż jest tak lekki i delikatny jak ptasie mleczko.

49948241_2373920169345240_4931642459001192448_n

Składniki

Spód:
100 g ciastek degistive
50 g masła
Masa serowa:
350 g twarogu mielonego w wiaderku
450 ml kremówki 36%
2-3 łyżki cukru pudru
1,5 łyżki stołowej galaretki niebieskiej
1,5 łyżki stołowej galaretki żółtej
1,5 łyżki stołowej galaretki różowej
3 x 70 ml gorącej wody
Wierzch:
100 g twarogu mielonego w wiaderku
200 ml kremówki 36%
2-3 łyżki cukru pudru
1 laska wanilii
1 płaska łyżeczka żelatyny
cukrowe confetti

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Pastelowy sernik na zimno

  • 1. Spód:
    Ciastka rozdrabniamy,dodajemy rozpuszczone masło i mieszamy do uzyskania konsystencji mokrego piasku.Gotowym spodem wykładamy dno tortownicy o średnicy 20 cm,dokładnie wyrównując i dociskając.Wstawiamy do lodówki na około 1 godzinę.
  • 2. Masa serowa:
    Kremówkę ubijamy na sztywno.Pod koniec ubijania dodajemy cukier.Galaretki rozpuszczamy w osobnych miseczkach,każdą w 70 ml gorącej wody.Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się galaretek.Odstawiamy do ostygnięcia. Robimy to w odstępie czasu.Jedna warstwa potrzebuje do zastygnięcia około 10-15 minut w zamrażalniku.W czasie kiedy jedną warstwę schładzamy,przygotowujemy kolejną galaretkę.W drugiej misce miksujemy ser i dodajemy do niego ubitą śmietanę.Delikatnie mieszamy szpatułką do połączenia się składników.Masę dzielimy na trzy równe części.Do każdej dodajemy ostudzoną,płynną galaretkę i dokładnie mieszamy.Na schłodzony spód wykładamy pierwszą warstwę.Wstawiamy na kilkanaście minut do zamrażalnika.Dzięki temu galaretka szybko zastygnie.Powtarzamy czynność z kolejnymi warstwami.Gotowe ciasto schładzamy w lodówce do całkowitego zastygnięcia wszystkich warstw.
  • Confetti3. Wierzch:
    Żelatynę rozpuszczamy w 4-5 łyżach gorącej wody.Dokładnie mieszamy do rozpuszczenia się żelatyny.Do kremówki dodajemy ziarenka wanilii i ubijamy na sztywno.Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i mieszamy.Śmietanę dodajemy do sera,na koniec łączymy z wystudzoną żelatyną.Gotową masę wylewamy na wierzch sernika.Masa powinna bardziej przypominać gęsty krem niż galaretkę.Całość schładzamy w lodówce.Po schłodzeniu dekorujemy kolorową posypką.

Porady

Wierzch:
Żelatynę rozpuszczamy w 4-5 łyżach gorącej wody.Dokładnie mieszamy do rozpuszczenia się żelatyny.Do kremówki dodajemy ziarenka wanilii i ubijamy na sztywno.Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i mieszamy.Śmietanę dodajemy do sera,na koniec łączymy z wystudzoną żelatyną.Gotową masę wylewamy na wierzch sernika.Masa powinna bardziej przypominać gęsty krem niż galaretkę.Całość schładzamy w lodówce.Po schłodzeniu dekorujemy kolorową posypką.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciedla dziecikinder partydzień dziecka
 

Komentarze

Podobne przepisy

Sernik truskawkowy na zimno

Dodane przez: AnetaJ

Sernik truskawkowy na zimno

Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania....

Sernik na zimno z galaretkami

Dodane przez: Ola1984

Sernik na zimno z galaretkami

Sernik na zimno z kolorowymi galaretkami...

Cytrynowy sernik na zimno

Dodane przez: kamilab

Cytrynowy sernik na zimno

Stary rodzinny przepis po małych...

sernik zebra

Dodane przez: juchab

Sernik na zimno Zebra

Idealny dla ochłody na słoneczne...

Sernik ombre na zimno

Dodane przez: rena123

Sernik ombre na zimno

Pyszny i efektowny sernik na zimno....

Tęczowy sernik na zimno

Dodane przez: edyta-eb3

Tęczowy sernik na zimno

Delikatne serowe wnętrze zostało...