Muszę szczerze przyznać,że początkowo obawiałam się tego połączenia smakowego ale pasta okazała się strzałem w 10:) jest lekka, pyszna, delikatna i trochę w stylu paprykarza szczecińskiego...
Składniki:
Składniki podstawowe:
1 mała puszka szprota w oleju – 60 g po odsączeniu
50 g ryżu brązowego – waga suchego ryżu
1 mała garść szpinaku świeżego – 50 g
Składniki robocze:
½ czerwonej cebuli
1,5 łyżeczki majonezu light
½ łyżeczki kurkumy
Pieprz do smaku
Pasta ze szprota, ryżu i szpinaku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Szprota dokładnie odsączyć z oleju na sicie.
2.Ryż ugotować do miękkości w osolonym wrzątku z dodatkiem kurkumy. Odcedzić i dokładnie ostudzić.
Szpinak opłukać i dobrze osuszyć. Drobniutko poszatkować.
3.Do miski przełożyć rybę i widelcem ją rozdrobnić
4.Dodać ryż oraz posiekany szpinak
5.Czerwona cebulę drobniutko posiekać i dodać do miski, wymieszać. Doprawić do smaku pieprzem.
6.Dodać majonez i dokładnie wymieszać. Odłożyć do lodówki na co najmniej 30 minut.
Smacznego!
Komentarze