W PRL "awanturka" najczęściej składała się ze szprotek wędzonych lub w puszce i białego sera lub bryndzy. W mojej wersji użyłam pysznej wędzonej makreli, twarogu i kolorowych warzyw. To pyszna i prosta pasta idealna na śniadanie.
15 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
Twaróg - 230g
Wędzona makrela - ok. 300g
Cebula - 1szt
Papryki - po 1/3 czerwonej, żółtej i zielonej
Koncentrat pomidorowy - 2 łyżeczki
Keczup - 2 łyżeczki
Sól i pieprz do smaku
Pasta z wędzonej makreli i twarogu / awanturka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Twaróg rozgniatamy widelcem. Rybę obieramy z ości, rozdrabniamy.
Cebulę kroimy w drobną kostkę. Można są sparzyć, jeśli nie chcecie jeść surowej. Papryki kroimy w niedużą kostkę.
Mieszamy twaróg, makrelę, warzywa, koncentrat, keczup, przyprawy.
Pasta najlepsza jest po przegryzieniu.
Komentarze