Pasta z wędzonej makreli

  • wyświetlono: 152 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Ten przysmak chyba zna każdy! Pasta z makreli to klasyk, który z pewnością gości w wielu domach, w różnych wersjach smakowych i z różnymi dodatkami. Mnie wyjątkowo kojarzy się z dzieciństwem, gdyż w czasach PRL-u ta popularna pasta królowała na stołach większości polaków pod nazwą awanturka. Przygotowywano ją na bazie wędzonej ryby, najczęściej makreli bądź szprotek, z dodatkiem twarogu. Niezapomniana klasyka, która wyjątkowo smakuje do dziś. Dziś pasta z makreli w nowej, pysznej odsłonie! Wystarczy połączyć kilka składników i gotowe! To zdrowa, pożywna i sycąca propozycja, która świetnie sprawdzi się nie tylko na śniadanie. W towarzystwie chrupiącego pieczywa smakuje naprawdę wyjątkowo. Gorąco Wam polecam!

Logo czarne 800 i 150
  • 4 porcje
  • 20min
  • Łatwy

Składniki

1 duża wędzona makrela
3 jajka
3 ogórki kwaszone
1 cebula czerwona

Sos

2-3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego *
1 łyżeczka musztardy sarepskiej
2 łyżki posiekanego szczypiorku
1 łyżka posiekanego koperku
pieprz czarny
sól **

Sposób przygotowania przepisu:

Pasta z wędzonej makreli

  • 1. Jajka gotujemy na twardo. Po wystudzeniu obieramy, kroimy w drobną kostkę i przekładamy do miseczki. Makrelę dzielimy na dwie części, usuwamy ogon i kręgosłup z ośćmi. Mięso ryby odrywamy małymi kawałkami, usuwając dokładnie pozostałe ości. Rybę przekładamy do miseczki z jajkami. Ogórki oraz czerwoną cebulę kroimy w drobną kostkę (ogórki można delikatnie odcisnąć z nadmiaru wody). Warzywa dodajemy do pozostałych składników.
  • 2. Sos

    W miseczce łączymy ze sobą wszystkie składniki sosu, dokładnie mieszamy i dodajemy do naszej pasty. Mieszamy, aby składniki dobrze się połączyły. Gotowe. Pastę przechowujemy w lodówce, najlepiej w szczelnie zamkniętym pojemniku, aby zapach ryby nie przechodził na inne produkty w lodówce.
    Smacznego!
  • 3. Odnośniki

    * można zastąpić majonezem
    ** opcjonalnie. Ja soli nie dodawałam, bowiem ogórki, jak i makrela są dość słone

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Jajkaśniadaniekolacjarybyzdrowofit

Komentarze

Podobne przepisy

Sałatka z wędzoną rybą

Dodane przez: czarrna

Sałatka z wędzoną rybą

Pożywne śniadanie :)

jajeczna pasta

Dodane przez: SłodkiZapachMalin

jajeczna pasta kanapkowa

Uwielbiamy jajka! Często goszczą...

„Torcik” śniadaniowy z łososiem wędzonym i szpinakiem

Dodane przez: Armi As

„Torcik” śniadaniowy z łososiem wędzonym...

Uwielbiam takie śniadania i bardzo...

Pasta śniadaniowa z niedźwiedzim czosnkiem

Dodane przez: rena123

Pasta śniadaniowa z niedźwiedzim czosnkiem

Zwykła pasta twarogowo-jajeczna...

Pasta jajeczna

Dodane przez: Alicia Zurek

Pasta jajeczna

Pasta jajeczna to idealna propozycja...

Omlet

Dodane przez: sunflowerewa23

Omlet z wędzonym oscypkiem

Lekkie, szybkie w przygotowaniu...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE