Pasta z soczewicy i warzyw

0 (0 ocen)

  • 30 min

Bardzo smaczna pasta na kanapki,pożywna i bardzo syta,bardzo wyrazista w smaku.Do tego tania w przygotowaniu i bardzo zdrowa.

  • 30 min

Składniki:

  • pół szklanki czerwonej soczewicy
    1 pietruszka
    2 marchewki
    1 cebula
    1 kopiasta łyżeczka koncentratu pomidorowego
    sól do smaku
    czubryca czerwona według uznania

Pasta z soczewicy i warzyw - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warzywa obieramy,płuczemy,przekładamy do garnka,zalewamy gorącą wodą i gotujemy do miękkości.Odcedzamy i studzimy.
  • 2. Soczewicę zalewamy gorąca wodą i gotujemy do miękkości i odparowania całego płynu.Studzimy.
  • 3. Do przestudzonych warzyw dodajemy soczewicę i koncentrat pomidorowy,całość miksujemy blenderem na gładką masę.Na koniec przyprawiamy do smaku solą i czubrycą.

Porady

Czubryca czerwona jest dość pikantna,więc należy dać jej według uznania.Ja dałam pół łyżeczki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy