Pasta z pieczonej dyni z suszonymi pomidorami i orzechami włoskimi

0 (0 ocen)

  • 30 min

Proste i bardzo smaczne

  • 30 min

Składniki:

  • 1/4 małej dyni hokkaido
    1 ząbek czosnku
    2 łyżki łuskanych orzechów włoskich
    6 kawałków suszonych pomidorów
    nasiona chia do posypania
    sól
    oliwa z oliwek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pasty

Pasta z pieczonej dyni z suszonymi pomidorami i orzechami włoskimi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dynię oczyszczamy, dzielimy na podobnej wielkości kawałki, układamy w naczyniu żaroodpornym posmarowanym oliwą z oliwek, oprószamy sola i skrapiamy oliwą z oliwek. Pieczemy przez 15 - 20 minut w temp. 180 st.
    Upieczoną dynię obieramy ze skóry, a gdy masa przestygnie, wkładamy do blendera razem z kawałkami czosnku, suszonymi pomdorami i orzechami włoskimi, stopniowo dolewając oliwę z oliwek. Całość miksujemy do uzyskania gładkiej pasty.
    Podajemy jako pastę do kanapek, posypaną nasionami chia, ale i jako dip do przekąsek, nadzienie do pieczonych pierożków.
    Dla wzmocnienia smaku, jeśli lubimy, można dodać płatki chili.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować