Pasta z papryczek chili

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

To idealna pasta dla miłośników pikantnych potraw. Można jej używać do zup, gulaszy, lub po prostu cienko posmarować na pieczywo. I w takiej postaci ja najczęściej ją zjadam.
Po otwarciu słoiczka, przechowujemy go w lodowce.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki:
    • 1,5 kg papryczek chili,
    • 6 -7 ząbków czosnku,
    • ¾ łyżki soli,
    • 3 łyżki cukru,
    • 1/3 szklanki oleju
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Sosy

Pasta z papryczek chili - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • myjemy papryczki 1. Papryczki myjemy.
  • papryczki po usunięciu nasion 2. Umyte i osuszone przekrawamy wzdłuż na połowę i usuwamy gniazda nasienne. Czynność tę wykonujemy w jednorazowych rękawiczkach.
  • dodanie pozostałych składników 3. Tak przygotowane kroimy na mniejsze części. Pokrojone przekładamy do garnka. Podlewamy 2-3 łyżkami wody i dusimy do miękkości (około 15 minut). Po tym czasie dodajemy sól, cukier, pokrojony czosnek oraz wlewamy olej.
  • miksowanie 4. Całość podgrzewamy jeszcze 5 minut, zdejmujemy z ognia i miksujemy na gładki krem. Otrzymaną pastę przekładamy do małych słoiczków i szczelnie zakręcamy. Pastę pasteryzujemy około 10 minut. Gotowe.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Przyprawy

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować