To idealna pasta dla miłośników pikantnych potraw. Można jej używać do zup, gulaszy, lub po prostu cienko posmarować na pieczywo. I w takiej postaci ja najczęściej ją zjadam.
Po otwarciu słoiczka, przechowujemy go w lodowce.
Pasta z papryczek chili - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Papryczki myjemy.
2.Umyte i osuszone przekrawamy wzdłuż na połowę i usuwamy gniazda nasienne. Czynność tę wykonujemy w jednorazowych rękawiczkach.
3.Tak przygotowane kroimy na mniejsze części. Pokrojone przekładamy do garnka. Podlewamy 2-3 łyżkami wody i dusimy do miękkości (około 15 minut). Po tym czasie dodajemy sól, cukier, pokrojony czosnek oraz wlewamy olej.
4.Całość podgrzewamy jeszcze 5 minut, zdejmujemy z ognia i miksujemy na gładki krem. Otrzymaną pastę przekładamy do małych słoiczków i szczelnie zakręcamy. Pastę pasteryzujemy około 10 minut. Gotowe.
Komentarze