Pasta z makreli i pora

0 (0 ocen)

  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Z dodatkiem duszonego pora, odrobiną majonezu i sokiem z cytryny. Na małych przekąskach (w typie finger food) z suszoną żurawiną i delikatną makową posypką.

  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • PASTA:
    - wędzona makrela: 200 gramów
    - por (zielona część) (wystarczy ok. 15 cm): 1 sztuka
    - masło: 0.5 łyżki
    - majonez: 1 łyżka
    - oliwa: 1 łyżka
    - cytryna: 0.5 sztuki
    - sól: 1 szczypta
    - pieprz biały: 1 szczypta
    - pieprz cytrynowy: 1 szczypta
    PRZEKąSKI:
    - chleb ciemny z ziarnami lub pumpernikiel/kwadratowe kromki: 5 sztuk
    - żurawina suszona: 20 gramów
    - mak: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pasty

Pasta z makreli i pora - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makrelę obrać ze skóry i ości. Rozdrobnić.
  • 2. Rozgrzać masło na patelni i wrzucić drobno pokrojonego pora. Chwilę podsmażyć na średnim ogniu, zmniejszyć ogień, przykryć patelnię i dusić jeszcze kilka minut.
  • Pasta z makreli i pora 3. Do makreli dodać pora, sok z cytryny, oliwę, sól, pieprz biały i szczyptę pieprzu cytrynowego oraz płaską łyżkę majonezu (można więcej - ja dodałam majonez tylko dla konsystencji). Dokładnie wymieszać na możliwie gładką masę.
  • Pasta z makreli i pora 4. Pastę rozkładać na małe kawałki pieczywa typu pumernikel, każdy kawałek dekorować żurawiną i delikatnie posypać makiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Wędzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować