Pasta z gotowanego na parze lub pieczonego w piekarniku łososia idealnie nadaje się jako dodatek do kanapek. Sprawdzi się również jako dip do imprezowych przekąsek.
30 min
Dla 1 osoby
Łatwy
Składniki:
40 dag filetu świeżego łososia ze skórą,
1 średni ogórek kiszony,
1/2 łodygi selera naciowego,
1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
1 łyżka majonezu,
2 łyżeczki musztardy francuskiej,
sól, pieprz do smaku.
Pasta z łososia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotować garnek do gotowania na parze. Wlać wodę, zagotować. Łososia umyć, wytrzeć ręcznikiem papierowym. Na wkładzie do gotowania na parze ułożyć przygotowaną rybę skórą do dołu, przykryć pokrywką i gotować przez około 10 minut, ostudzić. Łososia można również upiec w piekarniku.
2.Seler naciowy i ogórka kiszonego pokroić w drobną kostkę.
Widelcem oddzielić mięso ryby od skóry, przełożyć do miseczki, dodać majonez, musztardę francuską, sól i pieprz, najlepiej świeżo zmielony. Wszystkie składniki dokładnie rozgnieść widelcem na jednolitą pastę.
Dodać pokrojone warzywa oraz natkę pietruszki, wymieszać. Schłodzić w lodówce.
Komentarze