Pasta z kurczaka i bakłażana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Bakłażana umyć, odciąć końce, pokroić w kawałki. Pomidora umyć, przekroić na ćwiartki. Do naczynia żaroodpornego włożyć bakłażana i pomidora, polać odrobiną oliwy, posypać solą i wymieszać. Obok położyć ząbki czosnku. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 30 minut (do miękkości bakłażana, można to zrobić przy okazji pieczenia mięsa lub chleba). Wystudzić.
Do wysokiego naczynia wrzucić mięso obrane z pieczonej ćwiartki z kurczaka, dodać suszone pomidory i 4 łyżki oliwy. Dodać kawałki pieczonych warzyw. Całość zmiksować blenderem na gładką pastę.
Doprawić solą i pieprzem do smaku, dodać zioła prowansalskie, wymieszać.
Komentarze