Pasta z kurczaka i bakłażana

5 (168 ocen)

Jedna z lepszych past jakie jadłam. Pieczone warzywa plus kurczak pozostały z obiadu, pycha i nic się nie marnuje :)

Składniki:


  • 1 pieczona ćwiartka z kurczaka
    1 mały bakłażan
    1 pomidor
    3 ząbki czosnku
    3 suszone pomidory
    oliwa
    sól i pieprz do smaku
    zioła prowansalskie do smaku
Wystaw ocenę:

5 (168 ocen)

Zobacz również:

Kanapki Pasty

Pasta z kurczaka i bakłażana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Bakłażana umyć, odciąć końce, pokroić w kawałki. Pomidora umyć, przekroić na ćwiartki. Do naczynia żaroodpornego włożyć bakłażana i pomidora, polać odrobiną oliwy, posypać solą i wymieszać. Obok położyć ząbki czosnku. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 30 minut (do miękkości bakłażana, można to zrobić przy okazji pieczenia mięsa lub chleba). Wystudzić.

    Do wysokiego naczynia wrzucić mięso obrane z pieczonej ćwiartki z kurczaka, dodać suszone pomidory i 4 łyżki oliwy. Dodać kawałki pieczonych warzyw. Całość zmiksować blenderem na gładką pastę.

    Doprawić solą i pieprzem do smaku, dodać zioła prowansalskie, wymieszać.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakłażan Kurczak Pomidor Suszone pomidory

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować