Pasta z grochu i siemienia lnianego

5 (1 ocen)

  • 30 min

Przygotowanie pasty zajmuje kilka chwil (możecie groch zastąpić fasolą z puszki, a siemię lniane sezamem, tylko uprażcie je wcześniej na suchej patelni) i od razu w kuchni robi się wiosennie:) Przepis pochodzi z książki "Daj sobie szansę" Biruty Markuzy.

  • 30 min

Składniki:

  • 30 dag grochu łuskanego
    3-4 łyżki siemienia lnianego
    2 ząbki czosnku
    1/2 małej cebuli
    2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    1/4 szklanki oliwy z oliwek
    Przyprawy (pieprz)
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Pasty

Pasta z grochu i siemienia lnianego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Groch zalewamy wodą i odstawiamy na noc, następnie płuczemy i gotujemy do miękkości. Odcedzamy i miksujemy z czosnkiem, oliwą oraz cebulą.
  • 2. Siemię lniane zalewamy 4-5 łyżkami wrzątku i odstawiamy na 10 minut. Delikatnie odcedzamy nadmiar wody.
  • 3. Wszystkie składniki mieszamy i doprawiamy do smaku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Groch Siemię lniane

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować