Pasta z gotowanych warzyw

0 (0 ocen)

  • 30 min

Pasta smakuje obłędnie (tylko dobrze ją doprawcie, bo może wyjść za mdła) i pachnie kusząco więc trudno poprzestać na jednej kromce:)

  • 30 min

Składniki:

  • Brokuł (kilka różyczek)
    Kalafior (kilka różyczek)
    2 marchewki
    3 łyżeczki groszku mrożonego
    2 łyżeczki siemienia lnianego
    2 łyżeczki słonecznika
    Pietruszka (korzeń i natka)
    2 łyżki ciecierzycy
    2 ząbki czosnku
    Przyprawy (pieprz, słodka papryka, kolendra)
    Łyżeczka oliwy z oliwek (opcjonalnie)
    1/2 soku z cytryny

Pasta z gotowanych warzyw - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciecierzycę zalewamy wodą i odstawiamy na noc, następnie płuczemy i gotujemy do miękkości. Warzywa obieramy, gotujemy, następnie odcedzamy.
    Siemię lniane i słonecznik prażymy na suchej patelni. Składniki łączymy i miksujemy na gładką masę (gdyby była zbyt gęsta wlewamy łyżeczkę oliwy z oliwek). Dodajemy sok z cytryny oraz doprawiamy do smaku.

Komentarze

Podobne przepisy