Smakiem olej konopny przypomina orzechy lub słonecznik, w zapachu jest nieco ziemisty, a potrawy dzięki jego dodatkowi stają się wyraziste i charakterne.
15 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
200 ml fasoli czerwonej z puszki
3-4 suszone pomidory
1 i 1/2 łyżki oleju konopnego
1/3 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki papryki wędzonej w proszku
ewentualnie szczypta ostrej papryki
plaster cebuli
1 ząbek czosnku
Pasta z fasoli z suszonymi pomidorami i olejem konopnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Zaczynamy od pomidorów, jeśli są bez zalewy to namaczamy je w bardzo gorącej wodzie przez około 10 minut.
2. Fasolę odcedzamy i przepłukujemy przegotowaną wodą, następnie przekładamy ją do blendera.
Do fasoli dodajemy odsączone pomidory, 1 łyżkę oleju konopnego, sól, plaster cebuli, ząbek czosnku oraz wędzoną paprykę i całość blendujemy na gładką masę. Jeśli pasta jest za gęsta to możemy dodać odrobinę jogurtu naturalnego lub wody lub oliwy spod pomidorów (jeśli pomidory były w oliwie)
Pastę przed podaniem polewamy jeszcze olejem konopnym. Smacznego !
Komentarze