Pasta z cukinii i pomidorów

4.48 (176 ocen)

  • 4 godz.

Miał być sos z cukinii i pomidorów,ale w efekcie końcowym okazało się,że wyszło coś bardzo gęstego więc powstała pasta,która idealnie sprawdziła się jako dodatek do makaronu oraz pizzy.

  • 4 godz.

Składniki:



  • cukinia (1,2 kg)

    duża cebula

    2 ząbki czosnku

    1 papryczka chili

    400 ml przecieru pomidorowego (mój własny)

    2 łyżki octu

    3 czubate łyżki cukru

    1 łyżeczka oregano

    1 łyżeczka bazylii

    1 łyżka soli morskiej gruboziarnistej

    pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

4.48 (176 ocen)

Zobacz również:

Pasty

Pasta z cukinii i pomidorów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinię wraz ze skórką starłam na tarce,posoliłam i odstawiłam na 2 godziny. Odcisnęłam sok,przełożyłam cukinię do garnka z grubym dnem,dodałam posiekaną i przesmażoną na oleju cebulę,przeciśnięty przez praskę czosnek,posiekaną papryczkę chili i zalałam przecierem pomidorowym. Gotowałam przez godzinę na małym ogniu co jakiś czas mieszając. Po godzinie dodałam ocet,cukier i pozostałe przyprawy,zmiksowałam wszystko blenderem i gotowałam kolejną godzinę.

    Potem przełożyłam do słoiczków i pasteryzowałam je 10 minut.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować