Miał być sos z cukinii i pomidorów,ale w efekcie końcowym okazało się,że wyszło coś bardzo gęstego więc powstała pasta,która idealnie sprawdziła się jako dodatek do makaronu oraz pizzy.
Pasta z cukinii i pomidorów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cukinię wraz ze skórką starłam na tarce,posoliłam i odstawiłam na 2 godziny. Odcisnęłam sok,przełożyłam cukinię do garnka z grubym dnem,dodałam posiekaną i przesmażoną na oleju cebulę,przeciśnięty przez praskę czosnek,posiekaną papryczkę chili i zalałam przecierem pomidorowym. Gotowałam przez godzinę na małym ogniu co jakiś czas mieszając. Po godzinie dodałam ocet,cukier i pozostałe przyprawy,zmiksowałam wszystko blenderem i gotowałam kolejną godzinę.
Potem przełożyłam do słoiczków i pasteryzowałam je 10 minut.
Komentarze