Pasta z ciecierzycy i suszonych pomidorów z kminem rzymskim

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Taka pasta jest bardzo zdrowa i pożywna, a do tego świetnie smakuje.

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 400 gram ciecierzycy
    1 słoik suszonych pomidorów (305 ml)
    1 cytryna
    2 łyżki majonezu
    1 czubata łyżeczka kuminu rzymskiego
    1/2 łyżeczki ostrej papryki
    1/2 łyżeczki pieprzu
    1 łyżeczka soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pasty

Pasta z ciecierzycy i suszonych pomidorów z kminem rzymskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciecierzycę wrzucić do garnka i zalać zimną wodą tak, by wody było cztery razy więcej, niż ciecierzycy. Zostawić na noc do namoczenia.

    Następnie odlać wodę i wypłukać ciecierzycę. Wlać nową wodę i gotować 1,5 godziny. Na 10 minut przed końcem gotowania dodać łyżeczkę soli.

    Ugotowaną ciecierzycę odcedzić (na wszelki wypadek zachować trochę wody z gotowania) i zmielić w rozdrabniaczu razem z suszonymi pomidorami. Dodać majonez, sok wyciśnięty z cytryny oraz całą oliwę z suszonych pomidorów. Wymieszać. Dodać przyprawy i znów wymieszać.

    Jeśli pasta nadal jest zbyt sucha dodać kilka łyżek z wody z gotowania ciecierzycy.

Porady

Podany czas przygotowania nie obejmuje czasu namaczania ciecierzycy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciecierzyca Suszone pomidory

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować