Pasta z ciecierzycy i suszonych pomidorów z kminem rzymskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciecierzycę wrzucić do garnka i zalać zimną wodą tak, by wody było cztery razy więcej, niż ciecierzycy. Zostawić na noc do namoczenia.
Następnie odlać wodę i wypłukać ciecierzycę. Wlać nową wodę i gotować 1,5 godziny. Na 10 minut przed końcem gotowania dodać łyżeczkę soli.
Ugotowaną ciecierzycę odcedzić (na wszelki wypadek zachować trochę wody z gotowania) i zmielić w rozdrabniaczu razem z suszonymi pomidorami. Dodać majonez, sok wyciśnięty z cytryny oraz całą oliwę z suszonych pomidorów. Wymieszać. Dodać przyprawy i znów wymieszać.
Jeśli pasta nadal jest zbyt sucha dodać kilka łyżek z wody z gotowania ciecierzycy.
Porady
Podany czas przygotowania nie obejmuje czasu namaczania ciecierzycy.
Komentarze