Pasta z brokulów

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

To prosta w przygotowaniu pasta z brokulów która idealna na chleb, do tortilli (nachosów) albo wyjadania prosto z miseczki.

  • 15 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 400 g brokulów
    100 ml oliwy z oliwek
    50-60 g nerkowców
    sól, pieprz do smaku
    cukier
    sok z połówki cytryny / limonki
    1,5-2 łyżki startego parmezanu
    pęczek rukoli opcjonalne
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Pasta z brokulów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Brokuły umyć, podzielić na różyczki. Wrzucić do wrącej osolonej wody z niewielkim dodatkiem cukru, ugotować aldente.
    Następnie zmiksować wszystkie składniki w blenderze na gładką masę.
    Jeśli mamy słabszy blender to lepiej wcześniej zmielić orzechy w młynku i wmieszać na końcu.
    Przyprawić do smaku solą i pieprzem, schłodzić przed smarowaniem pieczywa.
    (najlepiej smakuje na drugi dzień, po schłodzeniu)

Porady

Zamiast nerkowców możesz użyć dowolnych orzechów, również można dodać czosnek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brokuły

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować