To prosta w przygotowaniu pasta z brokulów która idealna na chleb, do tortilli (nachosów) albo wyjadania prosto z miseczki.
15 min
Dla 2 osób
Łatwy
Składniki:
400 g brokulów
100 ml oliwy z oliwek
50-60 g nerkowców
sól, pieprz do smaku
cukier
sok z połówki cytryny / limonki
1,5-2 łyżki startego parmezanu
pęczek rukoli opcjonalne
Pasta z brokulów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Brokuły umyć, podzielić na różyczki. Wrzucić do wrącej osolonej wody z niewielkim dodatkiem cukru, ugotować aldente.
Następnie zmiksować wszystkie składniki w blenderze na gładką masę.
Jeśli mamy słabszy blender to lepiej wcześniej zmielić orzechy w młynku i wmieszać na końcu.
Przyprawić do smaku solą i pieprzem, schłodzić przed smarowaniem pieczywa.
(najlepiej smakuje na drugi dzień, po schłodzeniu)
Porady
Zamiast nerkowców możesz użyć dowolnych orzechów, również można dodać czosnek.
Komentarze