• 15 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Mój mąż uwielbia ugotowany bób w osolonej wodzie z dodatkiem ząbków czosnku. Tą miłością zaraził moją córkę i co roku musi znaleźć się na naszym stole. W tym roku postanowiłam dodatkowo przygotować pastę z bobu. Pasta jest bardzo prosta, zdrowa i szybka do przyrządzenia. Można smarować nią pieczywo, naleśniki, tortillę. Nam posmakowała, naprawdę pyszna!

  • 15 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g bobu
    2 ząbki czosnku do ugotowania bobu + 2 ząbki czosnku do pasty
    1 łyżka soli
    1,5 litra wody
    sok z cytryny - około 2 łyżek
    3 łyżki dobrego oleju
    sól, świeżo zmielony pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pasta warzywna

Pasta z bobu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bób wypłukać pod bieżącą wodą i odcedzić. Zagotować 1,5 litra wody. Do wody dodać łyżkę soli, wymieszać. Wrzucić bób do garnka, dodać dwa obrane, pokrojone w paski ząbki czosnku i gotować na średnim ogniu pod przykryciem tak około 30 minut. Po tym czasie bób powinien być miękki. Jeśli chcecie ugotować bób, tak do zjedzenia wystarczy gotować 15-20 minut. Bób odcedzić na sitku.
  • 2. Cytrynę sparzyć wrzątkiem. Ząbki czosnku obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Następnie bób, czosnek, wyciśnięty sok z cytryny, olej umieścić w blenderze i zmiksować na gładką masę. Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem, gotowe :-)


    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bób

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować