Pasta z awokado i orzechami włoskimi

5 (173 ocen)

Zdobywca nagrody

  • 15 min

Propozycja na smaczną i zdrową pastę kanapkową na bazie awokado z dodatkiem zielonej pietruszki oraz orzechów włoskich. Pasta jest idealna na zdrowe i pożywne śniadanie :)

  • 15 min

Składniki:

  • - 1 duże awokado
    - 1 mały pęczek natki pietruszki
    - 2 ząbki czosnku
    - 2 łyżki orzechów włoskich
    - 1,5 łyżeczki miodu
    - 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
    - sok z cytryny
    - czarny pieprz
    - sól do smaku
Wystaw ocenę:

5 (173 ocen)

Zobacz również:

Pasty

Pasta z awokado i orzechami włoskimi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1 1. Dwie łyżki orzechów włoskich rozbijamy dokładnie w moździerzu.

    * jeśli nie posiadamy moździerza możemy zetrzeć orzechy na tarce.
  • 2 2. Natkę pietruszki siekamy na mniejsze kawałki.
  • 3 3. Umyte awokado, obieramy ze skórki, przecinamy na pół i wydrążamy pestkę
  • 4 4. Następnie awokado oraz czosnek kroimy na mniejsze kawałki, wkładamy do rozdrabniacza i skrapiamy sokiem z cytryny. Dodajemy 1,5 łyżeczki miodu, gałkę muszkatołową i miksujemy na jednolitą i gładką masę.
  • 5 5. Do powstałej masy dodajemy rozdrobnione w moździerzu orzechy włoskie oraz posiekaną natkę pietruszki. Całość dokładnie mieszamy za pomocą łyżki i doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.
    Życzę smacznego! :)

Porady

Pasta idealnie komponuje się ze świeżym pieczywem. Można wykorzystać ją także jako dodatek do wędlin lub jajek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować