Pasta z awokado i ogórka z ziarnami

4.5 (167 ocen)

  • 15 min

Dzisiaj zapraszam na zdrową i pożywną pastę z awokado oraz świeżego ogórka z dodatkiem ziaren konopi oraz siemienia lnianego. Pasta idealnie sprawdzi się jako dodatek do pieczywa, ale możemy ją również podawać jako dodatek do grillowanych mięs lub ryb, a także faszerować nią jajka.

  • 15 min

Składniki:

  • - 1 dojrzałe awokado
    - 1 zielony ogórek
    - 1 - 2 ząbki czosnku
    - 1 łyżka ziaren konopi
    - 1 łyżeczka siemienia lnianego
    - duża szczypta ksylitolu
    - sok z cytryny
    - pieprz czarny
    - sól do smaku
    - świeży koper (opcjonalnie)
Wystaw ocenę:

4.5 (167 ocen)

Zobacz również:

Pasty

Pasta z awokado i ogórka z ziarnami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ogórka obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach, oprószamy solą i odstawiamy na chwilę, aby puścił wodę. Awokado obieramy, pozbawiamy pestki, a miąższ dokładnie rozgniatamy na jednolitą i gładką masę z dodatkiem soku z cytryny (doda on smaku i zapobiegnie ciemnieniu pasty). Następnie do powstałej masy dodajemy dobrze odciśnięte wiórki ogórka, przeciśnięty przez praskę czosnek, ziarna konopi, siemię lniane, ksylitol, pieprz i sól do smaku. Wszystko dokładnie mieszamy i gotowe! Życzę smacznego! :)

Porady

Do pasty możemy dodać także posiekany koperek i stworzyć "awokadowe" tzatziki :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować