Pasta twarogowo - jajeczna z warzywami

0 (0 ocen)

  • 15 min

Propozycja na smaczną, kolorową, zdrową oraz szybką i prostą w przygotowaniu pastę twarogowo - jajeczną z warzywami. Pasta idealnie komponuje się ze świeżym pieczywem. Dobra zarówno na śniadanie, jak i kolację :)

  • 15 min

Składniki:

  • - 3 jajka
    - 100 g serka twarogowego (najlepiej pomidorowego)
    - 1,5 łyżki ketchupu
    - 1 mała czerwona papryka
    - 1 mała cebulka
    - 2 ząbki czosnku
    - garść listków świeżej bazylii
    - 1 łyżeczka ziół prowansalskich
    - 1 łyżeczka cukru brzozowego
    - 1/4 łyżeczki kurkumy
    - 1/4 łyżeczki ostrej papryki
    - sól do smaku
    - pieprz

Pasta twarogowo - jajeczna z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka gotujemy na twardo i studzimy. Oddzielamy białka od żółtek.
  • 2. Do miseczki wkładamy żółtka i rozgniatamy je dokładnie widelcem. Następnie dodajemy pomidorowy serek twarogowy, 1,5 łyżki ketchupu, 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, kurkumę, ostrą paprykę, zioła prowansalskie i cukier brzozowy. Wszystko dokładnie mieszamy.
  • 3. Cebulę i paprykę kroimy w drobną kosteczkę, a bazylię delikatnie siekamy. W drugiej miseczce dokładnie rozgniatamy widelcem białka jajek. Wszystko dodajemy do wcześniej przygotowanej masy, doprawiamy solą i dość obficie pieprzem. Całość dokładnie mieszamy.

    Odstawiamy na chwilę dla odpowiedniego przejścia smaków i aromatów.

    Życzę smacznego! :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy