Nietuzinkowa pasta do chleba – twarogowo – jajeczna z dodatkiem kaszy gryczanej. Pożywny i smaczny dodatek na kanapki, który na pewno zapewni sporą dawkę energii.
Składniki:
5 jajek ugotowanych na twardo
250 g twarogu półtłustego 4%
100 g suchej kaszy gryczanej prażonej
20 cm – owy kawałek smukłego pora (80 g)
2 łyżki oliwy lub oleju
3 łyżki majonezu
po 1 łyżeczce suszonych ziół – tymianku, oregano
po ½ łyżeczki mielonych przypraw – owoców kolendry, nasion kozieradki
1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
szczypta papryki ostrej mielonej
sól do smaku
pieprz czarny mielony do smaku
Pasta twarogowo - jajeczna z kaszą gryczaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaszę ugotować według instrukcji na opakowaniu, osączyć i wystudzić. Kaszę razem z twarogiem i majonezem zmiksować za pomocą blendera na jednolitą masę.
2.W garnku rozgrzać oliwę/olej, dodać posiekanego pora, wsypać suszone zioła, owoce kolendry, nasiona kozieradki oraz paprykę słodką i ostrą. Całość smażyć ok. 5 min, mieszając. Wystudzić i dołożyć do pasty z kaszy, sera i majonezu – wymieszać.
3.Na końcu dołożyć obrane i starte na grubych oczkach taki jarzynowej jajka, po czym ponownie dokładnie wymieszać. Pastę doprawić przyprawami do smaku.
Komentarze