Dynia z twarogiem komponuje się idealnie, a dodatek oleju z pestek dyni podkreślił jeszcze bardziej smak tej pasty.
10 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
około 100 g puree z dyni (z upieczonej dyni, nie surowej)
125 g twarogu tłustego
1 mała cebula pokrojona w kostkę i uduszona na oleju
1/3 łyżeczki papryki słodkiej
1-2 łyżeczki oleju z pestek dyni
sól, pieprz do smaku
ewentualnie szczypta ostrej papryki
Pasta twarogowo - dyniowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Twaróg wraz z puree dyniowym rozgniatamy dokładnie.
2. Dodajemy cebulkę, przyprawy i olej z pestek dyni (przypraw radzę dodać sporo gdyż dynia sama w sobie jest mdła i lekko słodka, a przyprawy sprawią, że farsz z nią nabierze wyrazistości)
3. Całość mieszamy dokładnie, sprawdzamy smak i ewentualnie jeszcze doprawiamy. Pastę podajemy ze świeżym pieczywem lub pieczywem chrupkim. Smacznego !
Komentarze