Pasta twarogowa z zielonymi szparagami

0 (0 ocen)

Gotując zupę z zielonych szparagów warto odłożyć garść główek i zrobić pyszną pastę do pieczywa.

Składniki:

  • 250 g twarogu półtłustego
    garść główek zielonych szparagów
    4-5 łyżek gęstego jogurtu naturalnego
    sól

Pasta twarogowa z zielonymi szparagami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Główki szparagów gotujemy 5 minut w lekko osolonym wrzątku (wywar wraz z pozostałymi częściami szparagów zużywamy np. do przygotowania zupy). Ostudzone główki kroimy na małe kawałki (kilka możemy zostawić w całości do dekoracji).
  • 2. Ser rozdrabniamy widelcem, dodajemy szparagi, jogurt i szczyptę soli. Miksujemy blenderem na gładką masę. Podajemy z pieczywem.

Porady

Pasta jest łagodna w smaku, można ją lekko "zaostrzyć" małą szczyptą pieprzu lub odrobiną chili.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy