Pasta kanapkowa z filetów śledziowych z dodatkiem prażonych orzechów włoskich i suszonych winogron. Popularne matjasy w połączeniu z przyprawami korzennymi stanowią niebanalne w smaku smarowidło.
15 min
Dla 3 osób
Łatwy
Składniki:
400 g filetów śledziowych a la matjas (uprzednio wymoczone)
1 mała obrana biała cebula (50 g)
1 kopiasta łyżka posiekanej natki pietruszki
2 łyżki łuskanych prażonych orzechów włoskich (ok. 50 g)
2 łyżki drobnych rodzynków (ok. 40 g)
3 łyżki majonezu
1 łyżka soku z cytryny
po 1/3 łyżeczki mielonych przypraw – imbiru, cynamonu, gałki muszkatołowej
sól do smaku
cukier do smaku
pieprz kolorowy mielony do smaku
Pasta śledziowa z orzechami i rodzynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filety rozdrobnić i przełożyć do wysokiego naczynia, dodać orzechy i majonez, wlać sok z cytryny – składniki zblendować.
2.Do uzyskanego kremu dodać posiekaną cebulę, natkę pietruszki oraz sparzone i osączone rodzynki. Całość wymieszać i doprawić do smaku solą, cukrem i pieprzem.
Komentarze