Pasta serowa do chleba z siekanymi pestkami dyni

5 (4 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 10 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Typowa dla kuchni styryjskiej pasta z pestkami dyni aromatyzowana tamtejszym olejem z pestek dyni, doprawiona jedynie solą, pieprzem i świeżym czosnkiem jest błyskawiczna do przygotowania i bardzo smaczna.

  • 10 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 250 g sera homogenizowanego
    2 łyżki gęstej śmietany
    2-3 łyżki oleju z pestek dyni
    3-4 łyżki posiekanych pestek dyni
    1 ząbek czosnku
    sól z młynka
    pieprz z młynka
Wystaw ocenę:

5 (4 ocen)

Zobacz również:

Pasty Pasty do chleba

Pasta serowa do chleba z siekanymi pestkami dyni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miseczki przekładamy ser, dodajemy śmietanę, olej z pestek dyni, czosnek drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę i pestki dyni. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i mieszamy do połączenia składników.
    Pasta najlepiej smakuje po schłodzeniu w lodówce.

Porady

* Możemy użyć gotowych, grubo siekanych pestek dyni lub samodzielnie uprażyć całe ziarna na suchej patelni i po ostygnięciu posiekać je nożem. * Smak pasty możemy dowolnie modyfikować poprzez dodanie np. natki pietruszki, zamianę czosnku na cebulę szalotkę czy użycie innego sera czy śmietany.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować