Pasta pomarańczowa z cynamonem

5 (143 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Aromatyczna i bardzo maślana pasta z dodatkiem cynamonu znakomicie sprawdzi się jako dodatek bo ciast, babeczek, rurek czy tortów. Mi taki smak kojarzy się ze Świętami Bożego Narodzenia.

Składniki:

  • 4 jajka
    2 żółtka
    3/4 szklanki cukru
    2 łyżeczki startej skórki z pomarańczy
    200 ml soku z pomarańczy
    2 łyżki soku z cytryny
    100 g margaryny maślanej
    1 łyżeczka cynamonu
Wystaw ocenę:

5 (143 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Desery Pasty

Pasta pomarańczowa z cynamonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki przekładamy do rondelka o grubym dnie. Dokładnie łączymy. Podgrzewamy na bardzo małym ogniu. Musimy pilnować aby krem się nie przypalił. Ciągle mieszamy. Podgrzewamy do momentu zgęstnienia kremu (około 25 minut). Przekładamy do słoika. Krem powinno się przetrzeć przez sito jednakże ja lubię w nim czuć drobinki pomarańczy. Pastę przechowujemy w lodówce, maksymalnie około 14 dni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pomarańcze

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KH_04-2016

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować