Pasta pomarańczowa z cynamonem

  • wyświetlono: 474 |
  • dodany do książki kucharskiej: 6 |
  • polecenia: 1

Aromatyczna i bardzo maślana pasta z dodatkiem cynamonu znakomicie sprawdzi się jako dodatek bo ciast, babeczek, rurek czy tortów. Mi taki smak kojarzy się ze Świętami Bożego Narodzenia.

32
Publikacja: Archiwalne przepisy

Składniki

4 jajka
2 żółtka
3/4 szklanki cukru
2 łyżeczki startej skórki z pomarańczy
200 ml soku z pomarańczy
2 łyżki soku z cytryny
100 g margaryny maślanej
1 łyżeczka cynamonu

Sposób przygotowania przepisu:

Pasta pomarańczowa z cynamonem

  • 1. Wszystkie składniki przekładamy do rondelka o grubym dnie. Dokładnie łączymy. Podgrzewamy na bardzo małym ogniu. Musimy pilnować aby krem się nie przypalił. Ciągle mieszamy. Podgrzewamy do momentu zgęstnienia kremu (około 25 minut). Przekładamy do słoika. Krem powinno się przetrzeć przez sito jednakże ja lubię w nim czuć drobinki pomarańczy. Pastę przechowujemy w lodówce, maksymalnie około 14 dni.
KH_04-2016

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilslodkie_zyciedania_dla_urodypomarańczedeserówdodatek do ciastkrem pomarańczowyprzepis_miesiąca1000tortówPasta pomarańczowa z cynamonemkanapek słodki przysmak

Komentarze

Podobne przepisy

Pomidorowa pasta z makreli

Dodane przez: mysza75

Pomidorowa pasta z makreli

Pastę zrobiłam i długo nie poleżała....

Pasta jajeczna z korniszonem

Dodane przez: JustKuchcik

Pasta jajeczna z korniszonem

Popularna pasta jajeczna z dodatkiem...

pasta z tuńczyka

Dodane przez: kasiunia860

Pasta z tuńczyka

Pasta rybna w troszkę innym wydaniu...

Pasta z awokado

Dodane przez: joanna30

Pasta z awokado i orzechów

Pyszna, zdrowa, idealna z chrupiącą...

pasta z wątróbki drobiowej

Dodane przez: Elwira

Pasta z wątróbki drobiowej

Prosta do przygotowania i bardzo...

Tradycyjna pasta z makreli

Dodane przez: szpileczka

Tradycyjna pasta z wędzonej makreli

Taką pastę robię najczęściej.

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE