Pasta kanapkowa z kaszą gryczaną, twarogiem i pieczarkami

0 (0 ocen)

Nietypową pastę kanapkową z kaszy gryczanej znalazłam na kilku blogach. Zmiksowana blenderem figurowała jako pasztet. Ja postanowiłam zrobić swoją wersję bez miksowania, bo lubię gryźć ;)

Składniki:


  • 200 g pieczarek
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    2 łyżki oleju
    100 g twarogu półtłustego
    1 łyżka kwaśnej śmietany
    1 szklanka ugotowanej kaszy gryczanej
    Sól i pieprz czarny

Pasta kanapkowa z kaszą gryczaną, twarogiem i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Pieczarki umyć, osuszyć i pokroić w drobne kawałki. Cebulę obrać, posiekać i zrumienić na oleju, zdjąć z patelni, wrzucić pieczarki. Usmażyć i odparować. Przestudzić.

    Do pieczarek i cebuli wrzucić ugotowaną wcześniej w osolonej wodzie, ostudzoną kasze gryczaną.

    Wkruszyć twaróg, dodać śmietanę (jeśli twaróg jest wilgotny, śmietanę można pominąć. Mój był dość suchy).

    Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawić solą i pieprzem i dokładnie razem wymieszać.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy