Pasta jajeczna z prawdziwkami

4.5 (4 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 20 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Wyśmienita pasta do pieczywa - aromatyczna i bardzo smaczna. W sezonie grzybowym warto pokusić się o przygotowanie pyszności ze świeżych prawdziwków.

  • 20 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ok. 220 g młodych jędrnych prawdziwków
    3 jajka
    2 łyżki jogurtu naturalnego
    1 łyżka masła klarowanego
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (4 ocen)

Zobacz również:

Pasta jajeczna

Pasta jajeczna z prawdziwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Prawdziwki bardzo dokładnie czyścimy, przecieramy wilgotną ściereczką. Kroimy w drobną kostkę i smażymy na maśle klarowanym do odparowania płynu, doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy do wystudzenia.
  • 2. Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
  • 3. Jajka i grzyby łączymy, dodajemy jogurt naturalny, mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem.

Porady

Do pasty można wykorzystać inne świeże grzyby leśne, np. młode podgrzybki lub kurki. Zamiast masła klarowanego można użyć oleju. Na kanapki z pastą warto położyć listki rukoli - jej smak świetnie współgra ze smakiem pasty.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Borowiki Jajka

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować