Bardzo pożywna i dość nietypowa pasta do chleba – z kaszy jaglanej i jajek, z dodatkiem ziół oraz szczawiu. Świetny sposób na urozmaicenie kanapek. Polecam!
Składniki:
100 g suchej kaszy jaglanej
5 jajek ugotowanych na twardo
100 g miękkiego masła
2 ząbki czosnku
2 kopiaste łyżki posiekanej natki pietruszki
2 kopiaste łyżki posiekanego szczawiu
sól do smaku
pieprz kolorowy mielony do smaku
Pasta jaglano – jajeczna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaszę ugotować wg instrukcji na opakowaniu, osączyć i wystudzić.
Masło utrzeć z obranym i posiekanym czosnkiem, natką pietruszki i szczawiem. Dołożyć kaszę – ponownie utrzeć.
2.Jajka obrać i pokroić w drobną kostkę – wymieszać z pozostałymi składnikami masy. Pastę doprawić do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem schłodzić.
Komentarze