Pasta grecka (z pieczonej papryki i fety)

4.49 (148 ocen)

  • 40 min

Lekko pikantna, kremowa pasta, świetny dodatek do pieczywa i innych przekąsek.

  • 40 min

Składniki:

  • 120 g sera feta
    1 czerwona papryka
    1 papryczka chili
    60 g suszonych pomidorów z zalewy
    1 ząbek czosnku
    1 łyżka soku z cytryny
Wystaw ocenę:

4.49 (148 ocen)

Zobacz również:

Pasty

Pasta grecka (z pieczonej papryki i fety) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Paprykę kroimy na pół, pozbywamy gniazda nasiennego, czyścimy. Układamy na blaszce skórką to góry, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (z termoobiegiem), pieczemy przez 20-30 minut, aż skórka papryki ściemnieje i pomarszczy się. Paprykę przekładamy do foliowego woreczka/słoika, zamykamy, odstawiamy na 10 minut (ułatwi to zdjęcie skóry z papryki).
  • 2. Wyjmujemy paprykę, obieramy. Kroimy w kostkę i razem ze wszystkimi składnikami miksujemy na gładką pastę. Jeśli pasta będzie zbyt gęsta, wówczas dolewamy odrobinę oliwy z zalewy od pomidorów. Podajemy z pieczywem.

Porady

Zamiast papryki chilli można dodać suszonej/suchej przyprawy (lub papryki ostrej ok. pół łyżeczki).

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Feta Papryka Suszone pomidory

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.46 (205 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Pasta z pieczonej papryki i cukinii

To może cię zainteresować