Pasta grecka (z pieczonej papryki i fety) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Paprykę kroimy na pół, pozbywamy gniazda nasiennego, czyścimy. Układamy na blaszce skórką to góry, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (z termoobiegiem), pieczemy przez 20-30 minut, aż skórka papryki ściemnieje i pomarszczy się. Paprykę przekładamy do foliowego woreczka/słoika, zamykamy, odstawiamy na 10 minut (ułatwi to zdjęcie skóry z papryki).
2.Wyjmujemy paprykę, obieramy. Kroimy w kostkę i razem ze wszystkimi składnikami miksujemy na gładką pastę. Jeśli pasta będzie zbyt gęsta, wówczas dolewamy odrobinę oliwy z zalewy od pomidorów. Podajemy z pieczywem.
Porady
Zamiast papryki chilli można dodać suszonej/suchej przyprawy (lub papryki ostrej ok. pół łyżeczki).
Komentarze