PASTA e FAGIOLI czyli WŁOSKA ZUPA FASOLOWA

4.99 (163 ocen)

  • 60 min

W każdym Włoskim domu jest taki woreczek, do którego zbiera się resztki różnistego makaronu. To z nim właśnie robi się tą pyszną zupę. Jej sekret tkwi w tym, iż niektóre rodzaju makaronu bardziej się rozgotuję przez co zupa nabierze kremowej konsystencji, a część makaronu pozostanie al dente.

  • 60 min

Składniki:

  • 600 g ugotowanej fasoli, może być mieszana (u mnie borlotti i cannelini, wy użyjcie waszej ulubionej)
    150 g mieszanego makaronu
    1 ziemniak
    1 marchewka
    1 łodyga selera naciowego
    1/2 cebuli
    2 pomidory pelati lub 1 płaska łyżka koncentratu pomidorowego
    1 liść laurowy
    ok.2 łyżeczki suszonego majeranku
    ostra papryczka peperoncino (opcjonalnie)
    oliwa z oliwek
    sól
    satka z ppietrszki (do posypania)
Wystaw ocenę:

4.99 (163 ocen)

Zobacz również:

Zupy Pasty

Pasta e fagioli czyli włoska zupa fasolowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fasolę ugotować na miękko, odcedzić i pozostawić wodę, w której się gotowała.
  • 2. Do garnka wlać trochę oliwy, a następnie dodać pokrojone w kostkę warzywa, papryczkę, przyprawy i chwilę posmażyć. Dodać połowę ugotowanej fasoli, 2 rozgniecione w rękach pomidory (lub przecier) i dolać wodę, w której gotowała die fasoka ( tyle aby przygranicznych warzywa). Gotować.
  • 3. Gdy warzywa będą ugotowane wyciągnąć papryczkę i liście laurowego, a następnie wszystko zmiksować blenderem.
  • 4. Do tak przygotowanej wrzącej zupy krem dodać makaron i pozostałą ugotowaną fasolę. Dodać również trochę soli ( gotujący się makaron jej potrzebuje) i trochę wody z fasoli ( lub zwykła wrzącą wodę). Gotować do momentu, aż makaron będzie miękki (ok.15 min.) od czasu do czasu mieszając. W mierę potrzeby dolewać wrzącej wody, tak aby uzyskać ospowiednią dla nas konsystencję. Ugotowaną zupę doprawić według uznania, przykryć i odczekać ok. 10 min. Zupę podawać posypaną natką pietruszki.
    Buon Appetito!

Porady

Aby szybko przygotować to danie, można ewentualnie użyć fasoli z puszki i dodawać wrzącą wodę ( nie używać zalewy z puszki! ) Pamietajcie, że podczas gotowania fasoli ( i innych strączkowych) nie dodaje się soli. Fasoka szybciej i lepiej się ugotuje. Strączkowe soli się zawsze po ugotowaniu! Jeśli nie macie czasu lub ochoty ma kontrolowanie konsystencji zupy w trakcie gotowania się makaronu, makaron można ugotować osobno i dodać do gotowej zblendowanej zupy z fasolą. ( chociaż osobiście polecam wersję podaną w przepisue;) Jeśli nie macie nazbieranego różnego makaronu do tego przepisu idealnie nadaje się makaron na łazanki tzw. włoski maltagliati czyli źle pokrojony:)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Fasola

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować