Pasta drożdżowa do chleba - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę pokroić w drobną kostkę. Oprószyć solą i zeszklić ją na na maśle i oliwie (cebula nie powinna się zarumienić). Dodać pokruszone drożdże, chwilkę dusić razem, co jakiś czas mieszając. Drożdże powinny się rozpuścić i lekko odparować. Nie można ich przypalić.
2.Jajka rozkłócić z mlekiem, dodać do drożdży, doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Smażyć aż wszystko delikatnie się zetnie.
3.Wersji drożdżowej pomazanki jest naprawdę wiele. Jednak zawsze podstawą są: cebula, drożdże, jajka no i jakiś tłuszcz. Proporcje i dodatki to już kwestia pomysłowości i indywidualnych smaków. Niektórzy dodają do niej bułkę tartą, czosnek, paprykę, musztardę, majeranek czy też inne zioła. Jako dodatek na kanapkę z pastą drożdżową można położyć: ogórek świeży lub konserwowy, paprykę marynowaną, natkę pietruszki czy szczypiorek.
4.Podawać ze świeżym chlebem (polecam na zakwasie), posypane szczypiorkiem lub z innymi dodatkami, o których pisałam wyżej. Można jeść zarówno na ciepło jak i na zimno.
Komentarze