PASTA DROŻDŻOWA DO CHLEBA

  • wyświetlono: 671 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

czyli... Drožďová pomazánka. Pomysł z kuchni czeskiej - zastrzyk witamin z grupy B. Ja w niej się zakochałam

ja
  • 2 porcje
  • 20min
  • Łatwy

Składniki

10 dag świeżych drożdży
1 cebula
3 jajka
2 łyżki masła
3 łyżki oleju
sól, świeżo mielony pieprz (do smaku)
szczypiorek do posypania

Sposób przygotowania przepisu:

PASTA DROŻDŻOWA DO CHLEBA

  • 1. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Oprószyć solą i zeszklić ją na na maśle i oliwie (cebula nie powinna się zarumienić). Dodać pokruszone drożdże, chwilkę dusić razem, co jakiś czas mieszając. Drożdże powinny się rozpuścić i lekko odparować. Nie można ich przypalić.
  • 2. Jajka rozkłócić z mlekiem, dodać do drożdży, doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Smażyć aż wszystko delikatnie się zetnie.
  • 3. Wersji drożdżowej pomazanki jest naprawdę wiele. Jednak zawsze podstawą są: cebula, drożdże, jajka no i jakiś tłuszcz. Proporcje i dodatki to już kwestia pomysłowości i indywidualnych smaków. Niektórzy dodają do niej bułkę tartą, czosnek, paprykę, musztardę, majeranek czy też inne zioła. Jako dodatek na kanapkę z pastą drożdżową można położyć: ogórek świeży lub konserwowy, paprykę marynowaną, natkę pietruszki czy szczypiorek.
  • PASTA DROŻDŻOWA DO CHLEBA4. Podawać ze świeżym chlebem (polecam na zakwasie), posypane szczypiorkiem lub z innymi dodatkami, o których pisałam wyżej. Można jeść zarówno na ciepło jak i na zimno.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

jajkoświeże drożdżewarsztaty_kulinarne

Komentarze

Podobne przepisy

Wiosenna pasta do chleba

Dodane przez: MonikaW

Wiosenna pasta do chleba

Taka pasta kojarzy mi się z wiosną

Pasta z ryby do chleba

Dodane przez: Beata12

Pasta z ryby do chleba

Ta pasta towarzyszy mi od lat zawsze...

Pasta do chleba z ciecierzycy i pietruszki

Dodane przez: anemon

Pasta do chleba z ciecierzycy i pietruszki

Natka pietruszki zawiera dużo żelaza,...

pasta do chleba "dwa sery"

Dodane przez: rena123

Pasta do chleba "dwa sery"

Prosta i smaczna pasta do pieczywa...

Pasta z czerwonej fasoli

Dodane przez: Goszka

Pasta z czerwonej fasoli do chleba

Zamiast tradycyjnej szynki i sera...

Pasta do chleba z papryki i cukini

Dodane przez: anemon

Pasta do chleba z papryki i cukinii

Niskokaloryczna pasta do kanapek.

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE