PASTA DROŻDŻOWA DO CHLEBA

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

czyli... Drožďová pomazánka. Pomysł z kuchni czeskiej - zastrzyk witamin z grupy B. Ja w niej się zakochałam

  • 20 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 10 dag świeżych drożdży
    1 cebula
    3 jajka
    2 łyżki masła
    3 łyżki oleju
    sól, świeżo mielony pieprz (do smaku)
    szczypiorek do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Jajko

Pasta drożdżowa do chleba - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Oprószyć solą i zeszklić ją na na maśle i oliwie (cebula nie powinna się zarumienić). Dodać pokruszone drożdże, chwilkę dusić razem, co jakiś czas mieszając. Drożdże powinny się rozpuścić i lekko odparować. Nie można ich przypalić.
  • 2. Jajka rozkłócić z mlekiem, dodać do drożdży, doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Smażyć aż wszystko delikatnie się zetnie.
  • 3. Wersji drożdżowej pomazanki jest naprawdę wiele. Jednak zawsze podstawą są: cebula, drożdże, jajka no i jakiś tłuszcz. Proporcje i dodatki to już kwestia pomysłowości i indywidualnych smaków. Niektórzy dodają do niej bułkę tartą, czosnek, paprykę, musztardę, majeranek czy też inne zioła. Jako dodatek na kanapkę z pastą drożdżową można położyć: ogórek świeży lub konserwowy, paprykę marynowaną, natkę pietruszki czy szczypiorek.
  • PASTA DROŻDŻOWA DO CHLEBA 4. Podawać ze świeżym chlebem (polecam na zakwasie), posypane szczypiorkiem lub z innymi dodatkami, o których pisałam wyżej. Można jeść zarówno na ciepło jak i na zimno.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Drożdże

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować