Pasta alla norma (siciliana) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Bakłażan pokroić w 1cm kostkę. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Czosnek posiekać, z cebulą zeszklić na oliwie. Dodać bakłażan, smażyć często mieszając. Wlać pomidory, zagotować, przykryć i dusić na małym ogniu ok 7 minut. Sos doprawić do smaku solą, pieprzem, posiekaną bazylią (może być mrożona).
W międzyczasie ugotować makaron al dente, odcedzić.
Makaron przełożyć do sosu, wymieszać, wyłożyć na talerze. Posypać pokruszonym serem, oliwkami, listkami bazylii (nie miałam świeżej, więc posypałam młodą rukolą).
Smacznego!
Porady
Serek capri należy zalać solanką (na 0,5 l wody 2 łyżeczki soli) i pozostawić na kilka godzin.
Komentarze