Pasta alla norma (siciliana)

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 2 osób

Pasta alla norma albo pasta siciliana to makaron z pomidorami, bakłażanem i serem.

  • 20 min
  • Dla 2 osób

Składniki:

  • 1 bakłażan (ok 300g)
    1 puszka krojonych pomidorów
    1 nieduża cebula
    2 ząbki czosnku
    oliwa
    50g twardej słonej ricotty albo sera capri
    sól
    pieprz
    bazylia
    garść oliwek
    200g makaronu (np. penne, rigatoni, fusilli)

Pasta alla norma (siciliana) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bakłażan pokroić w 1cm kostkę. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Czosnek posiekać, z cebulą zeszklić na oliwie. Dodać bakłażan, smażyć często mieszając. Wlać pomidory, zagotować, przykryć i dusić na małym ogniu ok 7 minut. Sos doprawić do smaku solą, pieprzem, posiekaną bazylią (może być mrożona).
    W międzyczasie ugotować makaron al dente, odcedzić.
    Makaron przełożyć do sosu, wymieszać, wyłożyć na talerze. Posypać pokruszonym serem, oliwkami, listkami bazylii (nie miałam świeżej, więc posypałam młodą rukolą).
    Smacznego!

Porady

Serek capri należy zalać solanką (na 0,5 l wody 2 łyżeczki soli) i pozostawić na kilka godzin.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy