Pasta alla Norma czyli makaron z bakłażanem i pomidorem

0 (0 ocen)

  • 40 min

szybkie i pachnące Włochami danie

  • 40 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI:
    1 średni bakłażan
    puszka pomidorów
    pół średniej cebuli
    2 ząbki czosnku
    oliwa
    sól, pieprz
    suszone oregano
    świeża bazylia (duży pęczek)
    makaron penne

Pasta alla norma czyli makaron z bakłażanem i pomidorem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron ugotować wg. przepisu na opakowaniu. Bakłażana pokroić na półplasterki, posypać solą i odsączyć na sicie. Plastry bakłażana obsmażyć na oliwie na gorącej patelni. Cebulę drobno pokroić. Na drugiej patelni rozgrzać oliwę, przełożyć cebulę i smażyć, aż stanie się szklista. Następnie dodać wyciśnięte ząbki czosnku, wymieszać i jeszcze chwilę przesmażyć. Do cebuli i czosnku dodać pomidory i suszone oregano i podgrzewać sos, aż zgęstnieje. Doprawić solą i pieprzem. Dodać bakłażan do sosu i chwilę podgrzać. Świeżą bazylię porozrywać na mniejsze kawałki i dodać do sosu. Wszystko dokładnie wymieszać. Sos wymieszać z ugotowanym makaronem. Wierzch posypać świeżą bazylią.

Porady

danie możemy posypać startym parmezanem

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy