Pasta alla norma czyli makaron z bakłażanem i pomidorem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron ugotować wg. przepisu na opakowaniu. Bakłażana pokroić na półplasterki, posypać solą i odsączyć na sicie. Plastry bakłażana obsmażyć na oliwie na gorącej patelni. Cebulę drobno pokroić. Na drugiej patelni rozgrzać oliwę, przełożyć cebulę i smażyć, aż stanie się szklista. Następnie dodać wyciśnięte ząbki czosnku, wymieszać i jeszcze chwilę przesmażyć. Do cebuli i czosnku dodać pomidory i suszone oregano i podgrzewać sos, aż zgęstnieje. Doprawić solą i pieprzem. Dodać bakłażan do sosu i chwilę podgrzać. Świeżą bazylię porozrywać na mniejsze kawałki i dodać do sosu. Wszystko dokładnie wymieszać. Sos wymieszać z ugotowanym makaronem. Wierzch posypać świeżą bazylią.
Komentarze