Pasiasty pudding z manną

0 (0 ocen)

  • 45 min

Pasiaste desery możesz również przygotować z warstwy budyniu i owoców zagotowanych w kisielu. Ten z manną jest rewelacyjny.

  • 45 min

Składniki:

  • * 1 litr mleka 3,2%
    * 1 tabliczka mlecznej lub gorzkiej czekolady jak kto woli
    * 5 łyżek kaszy manny
    * 1 szklanka śmietanki 30%
    * 7 łyżek cukru
    * 1 torebka budyniu czekoladowego ( na pół litra)

Pasiasty pudding z manną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • etap przygotowania deseru 1. Kaszę mieszamy w szklance z 4 łyżkami cukru . 1/2 litra mleka odlewamy i doprowadzamy do wrzenia wsypujemy kaszę mannę i gotujemy 1-2 minuty,zestawiamy z ognia ,gdy odparuje przykrywamy folią by nie tworzył się kożuch i zostawiamy do wystygnięcia.

    Z reszty mleka odlać pół szklanki ,rozpuścić budyń a pozostałe zagotować z resztą cukru,i do gotującego się mleka wlać budyń i ugotować aż zgęstnieje.Zestawić z ognia dać połowę tabliczki startej czekolady i mieszać aż czekolada się roztopi .zostawić do wystudzenia i również garnek przykryć folią. Schłodzoną śmietankę ubijamy mikserem,dodajemy po łyżce zimnej kaszy manny i miksujemy na jednolitą masę .
  • 2. Do zimnej masy budyniowej znów dajemy resztę czekolady ( łyżkę zostawiamy do dekoracji)i mieszamy. W szklanych pękatych szklankach układamy deser warstwami,ostatnią warstwę posypujemy startą pozostawioną czekoladą ,chłodzimy w lodówce 1/2 godziny i podajemy.

Komentarze

Podobne przepisy