Pasiasty misz-masz truskawkowo-jagodowy

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Zapewne wiele osób zastanawia się co dobrego można zrobić z wykorzystaniem białek, które zalegają w zamrażarce. Ja proponuję to pasiaste ciacho :) Makowe biszkopty przełożone masami z jagód i truskawek. Pycha!

  • 2 godz.

Składniki:

  • Biszkopty makowe:
    15 białek
    1,5 szklanki cukru
    9 łyżek oleju
    1,5 szklanki maki pszennej
    1,5 szklanki suchego maku
    3 łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa truskawkowa:
    300 g truskawek
    200 g śmietany kremówki 30%
    3 łyżki cukru pudru
    125 g serka mascarpone
    50 g wiórek kokosowych
    1 galaretka truskawkowa

    Masa jagodowa:
    200 g jagód
    200 g śmietany kremówki 30%
    3 łyżki cukru pudru
    125 g serka mascarpone
    50 g wiórek kokosowych
    1 galaretka jagodowa lub o smaku owoców leśnych

    Mus truskawkowy:
    1 kg truskawek
    2 galaretki truskawkowe
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Pasiasty misz-masz truskawkowo-jagodowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopty makowe: Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy porcjami cukier cały czas miksując. Dodajemy olej i miksujemy, następnie przesianą mąkę również porcjami i miksujemy na najniższych obrotach. Na końcu dodajemy suchy mak i mieszamy. Masę rozlewamy do trzech jednakowych blaszek o wymiarach 20x35 cm wyłożonych papierem do pieczenia i pieczemy ok. 20 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu studzimy.
  • 2. Masa truskawkowa: Galaretkę truskawkową rozpuszczamy w 1/3 szklanki wrzątku i studzimy. Truskawki miksujemy blenderem na mus. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Dodajemy serek mascarpone i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy wiórki kokosowe, mus truskawkowy oraz płynną galaretkę i ponownie dokładnie mieszamy. Masę wylewamy na pierwszy biszkoptu makowy i wstawiamy do lodówki, aby masa stężała.
  • 3. Masa jagodowa: Galaretkę jagodową rozpuszczamy w 1/3 szklanki wrzątku i studzimy. Jagody miksujemy blenderem na mus. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Dodajemy serek mascarpone i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy wiórki kokosowe, mus jagodowy oraz płynną galaretkę i ponownie dokładnie mieszamy. Na masę truskawkową kładziemy drugi biszkopt makowy, lekko dociskamy, wylewamy masę jagodową i wstawiamy do lodówki, aby masa stężała.
  • 4. Mus truskawkowy: Truskawki miksujemy blenderem na mus. Zagotowujemy, wyłączamy gaz, wsypujemy galaretki, dokładnie mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia. Masę jagodową przykrywamy trzecim biszkoptem makowym, lekko dociskamy i wylewamy na niego tężejący mus truskawkowy. Wstawiamy do lodówki najlepiej na noc. Smacznego :)

Porady

Przed przystąpieniem do pracy składniki można podzielić na 3 części i każdy biszkopt przygotowywać osobno. Mus truskawkowy można dosłodzić wedle uznania jeśli truskawki są zbyt kwaśne. Cukier należy dodać do musu i razem zagotować.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować