Pasiasty Jabłecznik

4.5 (164 ocen)

  • 2 godz.

Przepis dostałam od koleżanki, a że uwielbiam ciasto z jabłkami w każdej formie,pasiasty jabłecznik od razu podbił moje serce. Jest po prostu pyszny !

  • 2 godz.

Składniki:

  • - 3 kg jabłek (usmażyć z cukrem i cynamonem)
    - 1 kg mąki
    - 1 kostka margaryny
    - 1 proszek do pieczenia ( na kg mąki)
    - 4 jajka
    - 1 szklanka cukru
    - śmietana wiejska 1 opakowanie (200g)
Wystaw ocenę:

4.5 (164 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Szarlotka Jabłecznik Desery

Pasiasty jabłecznik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Z podanych produktów zagnieść ciasto 2. Ciasto należy podzielić na 5 części (jedna może być mniejsza, gdyż zostanie wykorzystana do przygotowania kruszonki 3. Upiec 5 cienkich placków 4. Jeden zostawić na kruszonkę 5. Cztery placki przełożyć smażonymi jabłkami, należy również posmarować wierzchni placek a następnie posypać przygotowana kruszonką 6. Ciasto najlepiej smakuje następnego dnia, gdy placki nawilgną.

Porady

Moja rada by zaoszczędzić czas podczas wykonywania ciasta , jabłka można usmażyć wcześniej. Można również wykorzystać smażone jabłka z własnej spiżarni. Do kruszonki najlepiej wykorzystać tarkę, trzeć bezpośrednio na wierzchnią warstwę jabłek, wtedy uzyskamy estetyczny wygląd oraz równo rozłożymy kruszonkę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować