Ciasto pasiaczek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt
Białka oddzielić od żółtek i ubić na pianę. Dodać cukier i miksować, Dodawać żółtka ,miksować, dodać sypkie składniki i wymieszać delikatnie ciasto. Wyłożyć do formy i piec w 180 stopniach 20-25 minut.
Miodowniki
Masło posiekać z mąka wymieszaną z sodą. Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Podzielić je na 2 części, rozwałkować na placki i upiec każdy osobno w180 stopniach po ok. 10 minut.
Krem
Budyń, mąkę pszenną, i cukier waniliowy wymieszać z 1/3 zimnego mleka. Do pozostałego wrzącego mleka dodać cukier a następnie wlewać zawiesinę, cały czas mieszając i gotować aż zgęstnieje. Masło utrzeć, a potem stopniowo dodawać zimny budyń i utrzeć krem na puch, dodać Amaretto Podzielić krem na 3 części.
Galaretki
Galaretki rozpuścić każdą w 1 1/2 szkl. wrzątku i odstawić (podczas przekładania powinny być już prawie stężone)
Przełożenie
1 ciasto miodowe - galaretka wiśniowa - masa budyniowa – biszkopt - masa budyniowa – galaretka agrestowa - 2 ciasto miodowe - masa budyniowa i posypka na wierzch.
Porady
Zawsze zeskrobuje „skórkę” z biszkoptu dzięki temu ciasto się nie rozwarstwia podczas krojenia.
Komentarze