Pascha z wiśniami i bakaliami

0 (0 ocen)

  • 60 min

Postawiłem na klasyczne bakalie oraz mrożone wiśnie. Pascha nie jest zbyt słodka, więc łasuchom polecam dodać więcej cukru.

  • 60 min

Składniki:

  • - 600g tłustego twarogu
    - 4 żółtka
    - 0,5 szklanki cukru pudru
    - 30g cukru waniliowego
    - 0,5 szklanki śmietanki 30%
    - 100g masła
    - 150g mrożonych wiśni (plus kilka do dekoracji)
    - 0,5 szklanki migdałów
    - 0,5 szklanki rodzynek

Pascha z wiśniami i bakaliami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wiśnie rozmrażamy i odsączamy. Migdały parzymy, obieramy ze skórki i drobno siekamy. Ser mielimy i przecieramy przez sito. Żółtka ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym i dodajemy śmietankę.
  • 2. Całość podgrzewamy na kąpieli wodnej, cały czas mieszając, do momentu, aż zgęstnieje. Wyjmujemy z kąpieli wodnej i stopniowo dodajemy ser oraz masło. Całość starannie mieszamy. Dodajemy migdały, rodzynki i wiśnie.
  • 3. Sitko wykładamy gazą i przekładamy do niego masę serową. Przykrywamy talerzem, obciążamy i wstawiamy do lodówki na kilkanaście godzin.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy