Pascha z czekoladą

0 (0 ocen)

  • 4 godz. 20 min

Wielkanoc inspiruje. Co roku staram się zrobić paschę inaczej. Tegoroczny pomysł to pascha z dodatkiem czekolady. A że każdy najbardziej lubi inną, w przepisie możemy znaleźć i biała i gorzką i z orzechami....

  • 4 godz. 20 min

Składniki:

  • 1 kg mielonego twarogu
    15 dkg cukru pudru
    1 opakowanie cukru waniliowego
    10 dkg masła
    6 żółtek
    250 ml śmietany 30% lub 36%
    laska wanilii
    25 dkg czekolady (biała, mleczna z orzechami, gorzka)
    skórka z jednej cytryny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Pascha Ser

Pascha z czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło utrzeć z cukrem. Następnie dodawać po jednym żółtku.
  • 2. Do masy porcjami dodawać twaróg.
  • 3. Laskę wanilii rozciąć na pół, wzdłuż. Czubkiem noża wydrążyć ziarenka i dodać do masy twarogowej.
  • 4. Pozostałość laski dodać do śmietany i gotować ok. 10 minut, nie doprowadzając do wrzenia. Przestudzone dodać do twarogu.
  • 5. Do masy dodać startą skórkę z cytryny, a na końcu pokrojoną na drobno czekoladę.
  • 6. Całość przełożyć do miski i wstawić do lodówki na co najmniej 4 godziny.

Porady

Jeśli ser jest dość kwaśny należy dodać więcej cukru pudru. Można dodać różne rodzaje czekolad, w różnych proporcjach w zależności od upodobań. Jeśli chcemy wyjąć paschę, miskę należy wyłożyć gazą. Można wyłożyć paschę do małych miseczek. Do dekoracji można użyć tartej czekolady, owoców (np. połówki winogron) lub bitej śmietany.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Sery Twaróg

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować