Pascha z bakaliami

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Nieodłączny element wielkanocnego stołu.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 1 l tłustego mleka ( nie uht)
    250 ml kwaśnej śmietany
    4 jajka
    1 cukier waniliowy
    100 g cukru pudru
    100 g masła
    60 g bakalii

Pascha z bakaliami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko podgrzewamy z cukrem waniliowym. Śmietanę miksujemy z jajkami , dodajemy do mleka.Całość gotujemy dokładnie mieszając, dopóki całość się nie zetnie i oddzieli ser od serwatki.
    Durszlak wkładamy do miski i wykładamy go ściereczką. Przelej do niego ścięte mleko. Powstały twaróg odciskamy z nadmiaru płynu i odstaw, aby wystygł.Masło dokładnie ucieramy z cukrem pudrem, następnie dodajemy po łyżce twarogu, na końcu bakalie. Dowolną formę wykładamy folią spożywczą, wykładamy do formy masę serową. Uklepujemy ją dokładnie aby masa była zbita. Całość wkładamy do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc).
    Następnego dnia dowolnie dekorujemy paschę i podajemy schłodzoną.

Porady

Paschę możemy polać rozpuszczoną czekoladą

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy