Pascha z bakaliami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Nie może jej zabraknąć na wielkanocnym stole:)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Kilogram mielonego białego sera
    Kostka masła
    1/4 szklanki cukru
    3 jajka
    1/2 szklanki kremówki
    Skórka otarta z całej pomarańczy
    5 dag kandyzowanego ananasa
    10 dag suszonych fig
    10 dag suszonych moreli
    10 dag obranych migdałów
    10 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej
    10 dag rodzynek
    3 garście wiórek kokosowych

Pascha z bakaliami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bakalie drobno posiekaj.
    Jajka ubijaj z cukrem na parze, aż powstanie kremowa, puszysta masa.
    Kremówkę ubij na sztywno.
    Utrzyj miękkie masło i dodawaj, cały czas miksując, po łyżce sera. Dodaj masę jajeczną oraz kremówkę.
    Na koniec wsyp bakalie i wymieszaj.
  • 2. Wysokie sitko wyłóż gazą, napełnij masą, zawiń rogi gazy do środka.
    Przykryj talerzykiem, dociąż (np. pełnym słoikiem).
    Sitko ustaw na głębokim talerzu. Odstaw na 12 godzin do lodówki.
    Po tym czasie paschę wyjmij na półmisek, odwracając sitko.
    Udekoruj.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy